Kovesi susţine că procurori nu pot fi chemaţi la Parlament "pentru a da socoteală"
Procurorii nu pot fi chemaţi la Parlament, pentru a da socoteală cu privire la activitatea desfăşurată, susţine şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Iulie 2013, 16:39
Aceasta a declarat, vineri, că procurorii trebuie să-şi păstreze statutul statutul de magistrat şi statutul de independenţă în activitate.
"Procurorii nu pot fi chemaţi la Parlament pentru a da socoteală cu privire la activitatea pe care au desfăşurat-o. Există un control care se desfăşoară asupra activităţii tuturor procurorilor şi care este efectuat din două părţi, în primul rând de Consiliul Superior al Magistraturii pe tot ce înseamnă abateri disciplinare, iar în ceea ce înseamnă modul în care se întocmesc dosarele şi legalitatea actelor care sunt emise de procuror există un control judecătoresc, care din punctul nostru de vedere funcţionează extrem de bine", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la simpozionul organizat de Uniunea Juriştilor din România cu ocazia Zilei Justiţiei.
În ceea ce priveşte proiectul noii Constituţii, Kovesi a remarcat că, în forma care a fost până în prezent elaborată, Ministerul Public nu se regăseşte în categoria puterii judecătoreşti, ceea ce ar permite controlul Executivului sau al Parlamentului, asupra activităţii procurorilor.
Laura Codruţa Kovesi consideră că "sunt tot timpul soluţii care sunt infirmate sunt soluţii de achitare care sunt pronunţate, deci acest control judecătoresc, care se face de judecători imparţiali şi independenţi în activitatea lor, este binevenit şi poate fi menţinut în continuare".
Procurorul şef al DNA a menţionat că şi poziţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este clară în legătură cu acest subiect, fiind date două hotărâri în care s-a motivat "de ce este necesar să existe un control judecătoresc asupra activităţii procurorilor şi nu un control din partea executivului sau a legislativului".
Uniunea Juriştilor din România a organizat, vineri, alături de Ministrul Justiţiei un simpozion cu tema "Rolul autorităţii judecătoreşti în sistemul puterilor statului", care a marcat sărbătorirea "Zilei Justiţiei".
La manifestare au participat premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, preşedintele CSM Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Livia Stanciu, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şi preşedintele Uniunii Juriştilor Ioan Chelaru.