Kovesi regretă că nu a rezolvat problema personalului din Minister
Procurorul general, Laura Kodruţa Kovesi, a vorbit la Radio România Actualităţi despre bilanţul activităţii sale, prezentat, vineri, la Curtea de Apel Cluj.
Articol de Alina Dobrinescu, 17 Februarie 2012, 15:48
Laura Kodruţa Kovesi a afirmat la postul public de radio că, la încheierea mandatului, cel mai mare regret este că nu a avut instrumentele necesare pentru a putea rezolva problema personalului din justiţie.
"Poate este un of că nu am mai avut mai multe instrumente la îndemână în a rezolva anumite probleme şi, în special, mă gândesc la probleme de personal, care există în Ministerul Public, după cum, poate nu toată lumea ştie, procurorul general nu poate angaja, nu poate evalua, nu poate sancţiona şi nu poate transfera propriul personal şi, deşi particip la aceste rapoarte de activitate în fiecare an, de fiecare dată problema pe care o ridică colegii este cea a personalului", a spus procurorul general.
Cât priveşte noul Cod de Procedură Penală, Kovesi a spus că acesta nu pot rezolva problema lipsei de personal, dar "va rezolva foarte mult problema volumului mare de activitate în Ministerul Public".
"Noul Cod de Procedură Penală va rezolva foarte mult problema volumului mare de activitate în Ministerul Public. Principala problemă nu provine din numărul insuficient de procurori, pentru că suntem peste media europeană, provine din faptul că activitatea nu este repartizată echilibrat, iar competenţa prevăzută în Codul de Procedură Penală nu este organizată echitabil".
La întrebarea realizatorului privind împlininirea a cinci ani de când România şi Bulgaria au aplicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Laura Corduţa Kovesi a răspuns că speră ca raportul din vară să fie unul obiectiv, "aşa cum au fost toate rapoartele intermediare".
"Rapoartele MCV au înregistrat progrese în ceea ce înseamnă lupta cu corupţia"
Ea a adăugat că toate rapoartele anuale au înregistrat "progrese vizibile ale procurorilor în ceea ce înseamnă lupta cu corupţia".
Referitor la modificarea legii privind conflictul de interese, procurolul general a spus că a fost încheiat un protocol între Ministerul Public şi Agenţia Naţională de Integritate, care va permite o "monitorizare atentă" şi "va creşte eficienţa pe acest segment de activitate al infracţiunilor de conflict de interese".
Răspunzând la întrebarea realizatorului privind practica pedepselor mici cu suspendare, Laura Codruţa Kovesi a spus că "practica judiciară neunitară este, cred eu, principalul izvor al neîncrederii oamenilor în ceea ce facem. O unificare a practicii cred eu că este importantă şi ar trebui să fie în atenţia CSM şi a tuturor instituţiilor din sistemul judiciar".
Kovesi a mai afirmat că în sprijinul acestei iniţiative de unificare a practicii judiciare, judecătorii au creat anumite "ghiduri cu criterii de individualizare a pedepselor pe fapte de corupţie, pe infracţiuni de violenţă", care deşi nu nu sunt obligatorii, vor fi avute în vedere.
Revenind la raportul din vară privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, realizatorul emisiunii, Dragoş Ghiţulete, a întrebat-o pe Laura Corduţa Kovesi dacă va creşte numărul de dosare, ţinând cont că raportul va fi publicat într-un an electoral.
Procurorul general a răspuns că "din experienţa anterioară, am observat că atunci când există campanie electorală pe anumite zone, la anumite unităţi de parchet, statistica înregistrează uşoare creşteri, pentru că sunt acele infracţiuni electorale".
"Mi-aş dori rezultate mai eficiente în relaţia cu CSM"
Cât priveşte relaţia dintre Ministerul Public şi CSM, Codruţa Kovesi a descris-o "bună, din punct de vedere instituţional", însă, a adăugat ea, şi-ar dori "ca această comunicare să se transpună în rezultate mai eficiente".
"Din păcate, nu avem, de la actualul Consiliu Superior al Magistraturii, rezultatele pe care ni le-am dorit. Cred, în principal, că toţi membrii, luaţi individual, au proiecte bune, au idei bune, vor să schimbe, însă problema este atunci când trebuie luată o decizie majoritară. Această decizie colectivă, de multe ori, este dificil de luat, chiar dacă fiecare membru în parte doreşte să schimbe lucrurile şi cred că, noua conducere a CSM, care a avut, totuşi, o majoritate confortabilă atunci când a fost aleasă, va trebui să schimbe acest mod în care se iau deciziile", a spus Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a mai declarat la postul public de radio, că vrea să-şi continue activitatea în sistemul judiciar, după expirarea mandatului de procuror general, la 2 octombrie.
În ceea ce priveşte ultimele două dosare de la Revoluţia din 1989, de care se ocupă şapte procurori, procurorul general a spus că "dosarele se află într-un stadiu de finalizare" şi speră ca până în vară să poată fi dată o soluţie.