Kovesi, audiată de CSM
Consiliul Superior al Magistraturii continuă audierea candidaţilor propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de conducere din procuratură.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Mai 2013, 11:19
Joi sunt programate la interviu Laura Codruţa Kovesi, propusă pentru şefia DNA, Alina Bica, pentru conducerea DIICOT şi Elena Hosu, ca adjunct al acestei instituţii.
Primul candidat care susţine interviul fiind Laura Codruţa Kovesi.
Ulterior vor fi audiate Alina Bica, propusă ca şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi Elena Giorgiana Hosu, propusă ca procuror şef adjunct al DIICOT.
Amintim că la începutul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a anunţat lista cu propunerile pentru ocuparea funcţiile de conducere din Procuratură.
"Prin nominalizarea celor şase procurori, s-a deblocat o situaţie care trena de un an de zile şi care nu s-ar fi rezolvat multă vreme", spunea Victor Ponta, la 7 aprilie, într-o emisiune televizată.
El preciza la acel moment că prin propunerea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a eliminat propaganda adversalilor politici ai USL, potrivit cărora scopul Uniunii era blocarea luptei anticorupţie şi, totodată, oprirea anumitor dosare.
"Prin propunerile pe care le-am făcut, inclusiv propunerea cu doamna Kövesi, am răspuns unor aşteptări, care pentru mine sunt importante, ale partenerilor noştri europeni, aşteptări care, pe de o parte, spuneau să avem cât mai repede o procedură încheiată, să avem şefi la parchet, pe de altă parte spuneau: 'La DNA e foarte important ce persoană propuneţi, pentru că, de un an de zile, ni se tot spune de către tot felul de oameni, adversari politici, că scopul USL-ului este să pună mâna pe DNA, să oprească dosarele lui Voiculescu, lui Fenechiu, lui Dragnea şi nu mai ştiu cui şi să oprească lupta anticorupţie", a afirmat prim-ministrul.
Miercuri au fost audiaţi alţi trei candidaţi
Cu o zi în urmă au fost audiaţi Tiberiu Niţu, propus ca procuror general al ţării, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general şi Codruţ Olaru, adjunct.
Tiberiu Niţu, care s-a aflat pentru a doua oară în faţa membrilor CSM pentru a obţine acest aviz, a declarat că îşi va concentra atenţia pe o mai bună organizare a parchetelor şi pe lupta anticorupţie.
CSM urmează să emită, joi, avizele, pe care le va trimite Ministerului Justiţiei.
Aceste avize sunt consultative, decizia finală de numire în aceste funcţii aparţinând şefului statului.