Klaus Iohannis: Trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezervişti şi pentru a moderniza infrastructura de transport
Actualul context, generat de războiul de la graniţele noastre, creşte relevanţa României ca pilon de securitate şi stabiliate regională, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că ţara noastră trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar.
Articol de Alina Stănuţă, 10 Aprilie 2024, 14:27
Preşedintele Klaus Iohannis spune că trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezervişti şi pentru a moderniza infrastructura de transport.
Şeful statului a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, la Conferinţa "ROMÂNIA-NATO, 20 de ani", organizată de Ministerul Apărării Naţionale.
Actualul context, generat de războiul de la graniţele noastre, creşte relevanţa României ca pilon de securitate şi stabiliate regională, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că ţara noastră trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport.
"Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român, nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate", a spus Klaus Iohannis.
România, ancorată ireversibil în comunitate euroatlantică
Aderarea la NATO a însemnat revenirea României la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale, declara şi premierul Marcel Ciolacu.
"Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitate euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică NATO pe flancul de est. România rămâne un aliat matur şi credibil, cu atitudine proactivă şi cu capacitatea de a acţiona susţinut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii şi protejarea valorilor aliate", a susținut Marcel Ciolacu.
Prima femeie comandant de batalion din Armata României
Locotenent-colonelul Raluca Popescu, veteran al teatrelor de război, are în spate 18 ani de carieră militară şi trei misiuni în teatrele de operaţii.
"Mă aflu în faţa dumneavoastră, în calitate de militar, fiind prima femeie comandant de batalion din Armata României. Dar, dincolo de uniformă, sunt şi mama unei fetiţe de şapte ani, care îmi doresc să crească în linişte şi pace. România este astăzi, la 20 de ani de la aderare, o ţară sigură, o ţară puternică, o ţară respectată, o ţară în care putem trăi cu adevărat în linişte şi pace, iar rolul nostru, al militarilor, este acela de a face ca toate aceste realităţi să rămână certitudini pentru viitor", a spus Raluca Popescu.
La evenimentul de la Cercul Militar Naţional au mai participat miniştri apărării din ţările NATO şi şefii de Stat Major sau ambasadori ai statelor Alianţei Nord-Atlantice. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 10 aprilie).