Klaus Iohannis se pronunţă pentru consultarea minorităţii rome
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă organizată la Primăria Sibiu, că schimbarea titulaturii de "rom" cu cea de "ţigan" trebuie dezbătută cu această minoritate.
Articol de Petruţa Obrejan, 03 Februarie 2011, 17:19
Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Iohannis, consideră că cetăţenii de etnie romă din România ar trebui consultaţi atunci când se discuta problema folosirii numelui de "rom” sau "ţigan”.
Iohannis spune că nu este corect să se dezbată acest subiect fără a fi întrebaţi chiar romii.
El crede că printr-o chestionare amplă, s-ar putea afla care este opinia acestora şi totodată s-ar afla şi care este numărul real al romilor din România.
"Eu cred că punctul de vedere trebuie să-l aibă comunităţile romani, nu noi. Este foarte interesant că despre romi vorbesc alţii, nu ştiu dacă pe ei i-a întrebat cineva. Ar fi destul de simplu chiar să se faca o chestionare amplă, poate printr-o astfel de procedură s-ar şti, odată şi odată, cam câţi reprezentanţi are etnia respectivă. Să se discute aşa, peste capul lor, nu mi se pare chiar corect”, a declarat Klaus Iohannis.
În ceea ce priveşte asocierea dintre numele de rom şi român care se face câteodată în alte ţări, preşedintele FDGR a declarat că nu crede că aceasta este o problemă semnificativă pentru politica externă a României.
Comisia pentru Drepturile omului din Senat a adoptat, miercuri, propunerea deputatului PDL, Silviu Prigoană, conform căreia, în documentele emise de instituţiile din România, care fac referire la persoane de etnie romă - denumirea utilizată va fi de ţigan-ţigancă.
Astfel, termenul de "rom" ar putea fi înlocuit cu cel de "ţigan" în toate documentele oficiale ale statului român.
Marea majoritate a membrilor comisiei senatoriale pentru drepturile omului şi egalitate de şanse a votat în favoarea proiectului legislativ, susţinând, în cadrul dezbaterilor, că prin adoptarea acestei modificări s-ar îndrepta, practic, "o greşeală".
Senatorul PNL Puiu Haşotti a afirmat că denumirea de ţigan nu este jignitoare, peiorativă şi a spus că nu există în alte ţări din Europa vreo lege care să denumească această etnie drept romă.
Potrivit lui Haşotti, argumentul conform căruia Consiliul Europei nu ar fi de acord cu schimbarea denumirii nu se susţine atâta vreme cât ţări membre ale acestui for folosesc termenul de ţigan.
Senatorul PNL Emilian Frâncu a susţinut şi el că "un popor nu trebuie denumit aşa cum vrea el, ci conform unei tradiţii istorice".
"Ţiganilor nu le convine această denumire şi dacă le spui ţigani se simt bine. În Vâlcea, de unde sunt eu, când le-am spus unora romi s-au supărat", a afirmat Frâncu.
"Nu am înţeles niciodată de ce ar trebui să folosim termenul de rom în loc e cel de ţigan", a spus şi senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.
Conform acesteia, sunt "reprezentanţi importanţi ai acestei comunităţi cărora nu le este ruşine să spună că sunt ţigani", dându-i ca exemplu pe deputatul Mădălin Voicu şi pe cunoscutul muzician Damian Drăghici.
Asociaţiile romilor, nemulţumite de propunerea senatorului Prigoană
În replică, preşedintele organizaţiei PAKIV, Nicolae Gheorghe a precizat că speră ca iniţiativa deputatului PDL, Silviu Prigoană să nu treacă de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
Asociţiile civice ale romilor cer autorităţilor să amâne recensământul pe anul acesta până când Parlamentul va lua o decizie finală în ceea ce priveşte terminologia folosită pentru identificarea publică a romilor.
De asemenea, a fost adoptat un amendament, prin care atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului, este interzisă şi va fi sancţionată conform legislaţiei în vigoare.
În final, proiectul a fost adoptat cu o largă majoritate, opunându-se doar doi reprezentanţi ai UDMR din cele două comisii.