Klaus Iohannis: Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu
LIVE TEXT Președintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul Victor Ponta trebuia să demisioneze și să se pună la dispoziția Justiției.
Articol de Politica Romaneasca, 09 Iunie 2015, 17:16
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
politicaromaneasca.ro vă prezintă principalele declarații ale președintelui:
"Astăzi am avut două evenimente notabile pe care vreau sa le comentez pe scurt".
"Dimineață, un vot în Camera Deputaților și după-amiază ședința CSAT".
"Mă voi referi la ședinta CSAT, primul punct a fost strategia națională de apărare pe care am intitulat-o "O Românie puternica în Europa și in lume".
"Am gândit strategia ca un documnet integrator care ofera viziune și direcție in materie de securitate națională. Viziunea mea e o Români puternică in Europa și in lume, care înseamnă trei lucruri: o țară care își apără cetățenii, simbolurile, bunurile și resursele nationale, care știe să își protejeze patrimoniul, care pune prioritate pe educație si sănătate."
"Toate acestea ne fac o ţară credibilă şi o sursă de încredere într-o regiune foarte complicată".
"Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO, la UE sunt toate reafirmate ca poiloni ai politicii noastre externe şi de securitate".
"Una dintre principalele noutăţi aduse - conceptul de securitate naţională extinsă, nu doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea ordinii publice, economie, securitate, infractutură, educaţie, sănătate, cultură
toate au impact asupra securităţii naţionale".
►Strategia privind securitatea națională merge în Parlament
"Membrii CSAT au decis promovarea strategiei către Parlament pentru aprobare în şedinţă comună".
"Problema defrişărilor ilegale ţine de securitatea naţională şi se impune să o urmărim cu atenmţie la cel mai înalt nivel".
"Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea cadrului legislativ - pentru o legislaţie clară, coerentă şi riguroasă care să nu ma permită perpetuarea acestui fenomen împreună cu Ministerul aferent - să fie întreprinse măsurile pentru identificarea terenurilor agricole degradate care pot să facă obiectul împăduririlor".
►Forţele care pot fi puse la dispoziţie în misiuni în afara statului român în 2016
"CSAT a aprobat forţele care pot fi puse la dispoziţie în misiuni în afara statului român în 2016,
analiza şi aprobarea planului cadru pentru restructurarea şi modenrizarea armatei pentru o capcitate de reacţie adecvată misiunilor stabilite prin planurile de apărare strategică naţională şi ale Alianţei".
"S-a aprobat programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea armatei române până în 2027".
"Membrii au fost informaţi privind activităţile de pregătire a Consiuliului European din iunie pe dimensiunea de securitate şi apărare comună".
"Vom pleda pentru iniţierea procesului de redactare a unei noi strategii europene de securitate".
► Despre votul in cazul Ponta: Zi tristă pentru democrație
"Astăzi este o zi trista pentru democrația din România".
"O zi tristă pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democratice, care își doresc o politică făcută cu responsabilitate, integritate şi cu onoare".
"Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane e din punctul meu de vedere inacceptabil într-o democraţie".
"Am văzut cu toţii că procurorii DNA îl acuză pe primul ministru de fapte penale".
"Am văzut de asemenea că primul ministru se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem să stabilim cine are dreptate - procurorii sau primul ministru Ponta".
"Singurii care sunt calificaţi să facă acest lucru sunt judecătorii, dar pentru asta speţa trebuie să ajungă în faţa instanţei".
►Dacă Ponta se punea la dispoziția Justiției, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie
"Premierul Ponta a avut la dispoziţie 3 variante de reacţie: prima, după părerea mea cea mai bună şi onorabilă ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia Justiţiei; a decis să nu facă acest lucru; a doua variantă este să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală - să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească că e aşa cum spune - că e nevinovat".
"Probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie; cu siguranţă împreună cu reprzenetanţşii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu celeritate pentru a lămuri foarte repede problema".
"Primul ministru nu a avut curaj să facă acest lucru - a ales în schimb a treia variantă - cea mai proastă; Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are din calitatea de prim ministru şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală; Parlamentul a executat ordinul".
"E o variantă foarte prostă - una la mână, acum Ponta nu mai poate să demonstreze nimănui că a avut dreptate. A doua - mult, mult mai gravă consecinţă - se creează o imagine negativă despre România, despre democraţia românească".
"A ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu".
"Oricine e acuzat de o faptă penală poate fi cercetat şi judecat, dar primul ministru nu pentru că dispune de o majoritate parlamentară".
"Ce să înţeleagă un ales local? Că el poate fi cercetat şi judecat pentru conflict de interese, dar primul ministru nu".
"Ce să înţeleagă un parlamentar? Că el poate fi cercetat dacă a angajat un neam la biroul parlamentar, dar primul ministru nu".
"Ce să înţelegem cu toţii? Există două Românii - una a oamenilor simpli şi una a domnului Ponta?".