Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Klaus Iohannis la RRA: Doresc o schimbare a felului în care se face politică în România

Într-un interviu acordat în exclusivitate postului public de radio, candidatul ACL, Klaus Iohannis a spus că susţine imunitatea preşedintului României numai pentru opţiunea politică, adăugând că va propune o modificare a Constituţiei în acest sens.

Klaus Iohannis la RRA: Doresc o schimbare a felului în care se face politică în România

Articol de Ianna Ioniţă, 13 Noiembrie 2014, 18:37

Interviul integral AUDIO pe prima pagină, la secţiunea Exclusivităţi.

Radio România Actualităţi a difuzat, astăzi, de la ora 18.25 interviurile acordate postului nostru de cei doi candidaţi la preşedinţie, rămaşi în cursă după primul tur al scrutinului prezidenţial: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Realizator Ianna Ioniţă: Bună seara, stimaţi ascultători! Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se apropie de final, iar Radio România vă propune să ascultaţi în minutele următoare interviuri cu cei doi candidaţi: Victor Ponta şi Kalaus Iohannis, aflaţi în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Potrivit tragerii la sorţi, primul interviu va fi cel pe care ni l-a acordat Klaus Iohannis, candidat al Alianţei Creştin Liberale. Care sunt în opinia dumneavoastră principalele trei priorităţi ale României şi cum intenţionaţi să le gestionaţi?

Klaus Iohannis: Preşedintele României trebuie să vină cu o viziune pentru România şi cred că în momentul de faţă vedem foarte bine că, în contextul geopolitic complicat în care ne găsim acum, avem câteva priorităţi care pot fi definite ca fiind principalele priorităţi ale României. Este în primul rând securitatea naţională, care trebuie să fie un prim obiectiv foarte important. Acest lucru trebuie să fie o preocupare nu doar a preşedintelui, ci a tuturor instituţiilor care au o implicare în acest domeniu şi, spre surprinderea multora, aici intervin foarte mulţi factori. Aş menţiona o a doua prioritate, care ţine strict de prima, şi anume: economia României. Trebuie să reuşim în foarte scurt timp să transformăm economia României dintr-o economie în recesiune tehnică într-o economie foarte performantă. Acest lucru nu este un slogan electoral, este o necesitate naţională, fiindcă altfel nu vom fi în situaţia să putem să facem faţă riscurilor pe care le vedem dacă suntem atenţi peste tot în jurul nostru. Şi, în fine, o a treia prioritate pentru mine, dar sigur şi pentru cetăţeanul român, este schimbarea. Schimbarea felului în care se face politică în România mi se pare extrem de importantă şi aceasta este oferta pe care o fac electoratului. Vreau să schimbăm felul în care se face politică, pentru a fi mai performanţi, pentru a fi o ţară aşezată, pentru a putea avea o Românie a respectului, a prosperităţii şi a locurilor de muncă.

Reporter:Care ar fi primele iniţiative legislative ale mandatului dumneavoastră de preşedinte şi ce domenii ar viza?

Klaus Iohannis: Preşedintele nu va veni cu iniţiative legislative propriu-zise, dar sigur am câteva priorităţi, pe care, împreună cu partidele politce, doresc să le aduc în discuţie şi doresc să facem schimbări semnificative. Printre acestea, aş enumera câteva, care mi se par foarte importante în această etapă. Prima ţine de reformarea partidelor politice. Trebuie să înţelegem că, dacă vrem o clasă politică performantă, atunci trebuie să înceapă schimbările chiar din interiorul partidelor politice. Trebuie să avem partide politice reformate, care vor să funcţioneze mai bine. Or, pentru asta este nevoie de schimbarea legislaţiei în materie de finanţarea partidelor politice, este nevoie de schimbarea legislaţiei în ce priveşte modul de înfiinţare a partidelor politice, fiindcă în ziua de astăzi este aproape imposibil să înfiinţezi un partid politic şi, în fine, fiindcă suntem în plină campanie, este nevoie de schimbarea legislaţiei care stabileşte cum se finanţează o campanie electorală. Aici este nevoie de mult mai multă transparenţă şi trebuie să fie mult mai uşor de urmărit cum obţin partidele banii în campania electorală şi cum cheltuie banii. Şi, în fine, o schimbare pe care vreau să o propun foarte repede este o schimbare în ce priveşte legislaţia care defineşte Parlamentul României. Avem nevoie de un parlament mai mic, mai performant, respectat şi prin care cetăţeanul se simte realmente bine reprezentat. Asta înseamnă definirea unei alte structuri a parlamentului. Actualul parlament este mult prea mare. Trebuie un parlament mai mic, după părerea mea bicameral, şi trebuie să avem altă legislaţie de alegere a parlamentarilor, fiindcă în momentul de faţă avem o legislaţie care este în sine o aberaţie. Se numeşte uninominală, dar este o legislaţie care duce la votul proporţional şi rezultatul este parlamentul pe care îl avem acum. Eu doresc, împreună cu partidele politice, să schimbăm aici lucrurile. Parlamentul trebuie să redevină o instituţie fundamentală şi respectată a statului român.

Reporter: Cum intenţionaţi să gestionaţi relaţiile cu Guvernul, Parlamentul, partidele şi, mai ales, cu partidele din care proveniţi?

Klaus Iohannis: Trebuie să avem curajul să recunoaştem că în ultimii 25 de ani politica nu a mers într-o direcţie foarte bună şi să spunem atunci: stop, punct şi de la capăt. Vom avea alt preşedinte, este evident. Avem nevoie de un alt parlament, cum am menţionat înainte. Este nevoie după părerea mea de un alt guvern. Acesta este ineficient, nu a fost capabil Guvernul Ponta să vină nici măcar cu bugetul pe anul 2015, în condiţiile în care mai sunt câteva săptămâni până la finalul anului 2014 şi în condiţiile în care, prin lege, guvernul este obligat ca până în 15 noiembrie să vină cu proiectul de buget în Parlament. Deci, cu guvernul colaborarea va fi cel puţin la început, fiindcă, atunci când voi deveni preşedinte, voi găsi tot Parlamentul PSD, Guvernul PSD, va fi la început un pic mai dificil, dar vreau să subliniez, indiferent de cine va fi prim-ministru şi indiferent cine va avea majoritatea în Parlament, eu, ca preşedinte, voi colabora instituţional corect cu guvernul. Dar îmi doresc, acum sunt preşedintele Partidului Naţional Liberal şi candidatul Alianţei Creştin Liberale, îmi doresc un guvern al Partidului Naţional Liberal, al Noului Partid Naţional Liberal, fiindcă atunci, printr-o colaborare foarte bună, tot instituţional corectă, realmente vom putea schimba lucrurile, vom putea pune economia pe picioare, vom putea transpune în practică toate acele modificări legislative de care avem nevoie.

Reporter: Consideraţi că justiţia este independentă în momentul de faţă şi ce măsuri veţi promova pentru asigurarea independenţei justiţiei?

Klaus Iohannis: În ultimii ani s-au făcut progrese în unele domenii şi în alte domenii lucrurile nu au mers bine. Pot să spun că sunt foarte mulţumit că în domeniul independenţei justiţiei lucrurile au făcut paşi în direcţia bună. Deci, pot să spun: da, avem acum o justiţie independentă. Însă trebuie să fim conştienţi de faptul că pentru o justiţie independentă este nevoie de un preşedinte care doreşte să rămână lucrurile aşa, un preşedinte care garantează că face tot ce trebuie pentru a păstra justiţia independentă şi care garantează că nu ne întoarcem în vremurile de tristă amintire, când justiţia a fost controlată de politicieni corupţi. Aici eu doresc să fiu preşedintele care apără independenţa justiţiei.

Reporter:Cum intenţionaţi să gestionaţi relaţiile cu preşedintele în exerciţiu al României, dl Traian Băsescu, până pe 21 decembrie şi după?

Klaus Iohannis: Cred că nu trebuie gestionate într-un mod special aceste relaţii, eu voi fi preşedintele ales, iar preşedintele încă în funcţie va sta până când se termină mandatul. Sper însă să existe măcar câteva discuţii, în cursul cărora să fiu pus în temă cu cele mai importante dosare ale Preşedinţiei, care există acum acolo, pentru a avea o trecere normală dintr-un mandat care se termină în mandatul noului preşedinte.

Reporter:Ce proiecte aveţi în vedere ca preşedinte al României pentru a contribui la îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi a celui de sănatate?

Klaus Iohannis: În programul meu pe care l-am prezentat, programul meu pentru candidatura la Preşedinţie, am identificat 11 teme de importanţă naţională şi prima dintre acestea este educaţia, a doua temă este sănătatea. Deci, aţi ales exact primele două. Din punctul meu de vedere, educaţia este vitală pentru România. Este nevoie de o regândire a sistemului de educaţie în România, în aşa fel încât toţi tinerii să beneficieze de o educaţie de o foarte bună calitate, care să îi pună în situaţia să găsească imediat un loc de muncă când vor să părăsească sistemul educaţional, să nu mai avem acele situaţii aberante ca în ultimii ani, când o jumătate de generaţie a trecut Bacalaureatul şi cealaltă jumătate a rămas, practic, pe drumuri./atataru/ Aşa ceva nu se poate! Este nevoie, după părerea mea, de reintroducerea sistemului dual, adică şi teoretic, şi practic trebuie să înveţe ceva elevul. Este nevoie de o creştere semnificativă a performanţelor în universităţi şi este nevoie de o corelare aproape perfectă între ce oferă şcolile în materie de profesie şi ce se caută pe piaţa muncii.

Reporter: Cum vor evolua, în opinia dumneavoastră, salariile doctorilor şi ale profesorilor, dar şi veniturile pensionarilor?

Klaus Iohannis: În ce priveşte legat încă de întrebarea anterioară, în domeniul sănătăţii, aici sunt foarte multe lucruri de rezolvat şi multe pot fi schimbate, după părerea mea. Aş face o singură remarcă care arată cum văd eu lucrurile acolo. trebuie să trecem de la a afirma ceva la a face ceva. Pacientul trebuie să devină centrul sistemului de sănătate. Întreg sistemul de sănătate trebuie să fie centrat pe om, pe pacient, şi nu pe altceva. Atunci, împreună, sigur, cu specialiştii, cu politicienii, vom găsi toate măsurile necesare. În ce priveşte salariile personalului din şcoli, din spitale, eu, personal, sunt ferm convins că aceste salarii sunt mult prea mici, mi-aş permite să spun: sunt salarii de mizerie. Aceste salarii vor creşte imediat ce vom reuşi să refacem economia funcţională. Fără o economie funcţională, fără o economie în creştere, cu relaxare fiscală, cu investiţii, cu o viziune pe o perioadă mai lungă, lucrurile nu se rezolvă, dar odată începută rezolvarea, ea se va resimţi aproape imediat şi în sistemul de educaţie, şi în sistemul de sănătate.

Reporter: Consideraţi necesară schimbarea Constituţiei şi dacă da, ce ar trebui îmbunătăţit?

Klaus Iohannis: Constituţia României nu este o Constituţie rea. Dacă o comparăm cu Constituţiile altor state, se încadrează în nişte standarde europene şi modificările care sunt necesare sunt necesare fiindcă au trecut prea mulţi ani de la ultima modernizare a Constituţiei, au apărut situaţii noi, suntem, între timp, membri în Uniunea Europeană. Este nevoie, mai degrabă, de un preşedinte care vrea să fie preşedinte în spiritul şi litera Constituţiei; este nevoie de o reconectare a preşedintelui la Constituţia României. Iar dacă ceva vreau să fie modificat, acest ceva se referă la imunitatea preşedintelui. Eu nu cred că preşedintele României trebuie să beneficieze de imunitate pauşală; el trebuie să beneficieze, după părerea mea, de imunitate pentru opţiunea politică, nu pentru altceva. Şi voi propune o modificare a Constituţiei exact în acest sens.

Reporter: În ce ţară veţi efectua prima vizită în calitate de preşedinte?

Klaus Iohannis: Este o întrebare la care am răspuns de multe ori. Cred că din motive foarte obiective, prima vizită va fi la Bruxelles; deci, nu într-o ţară, ci în capitala Uniunii Europene, iar una din primele vizite îmi doresc să o fac la Chişinău.

Reporter:Ce proiecte aveţi în legătură cu Republica Moldova, foarte pe scurt?

Klaus Iohannis: Cu Republica Moldova trebuie să avem foarte mare grijă, fiindcă avem o relaţie foarte, foarte specială, venită din istorie, din culturăm, din limba comună. Noi, România, trebuie să sprijinim Republica Moldova cu tot ce putem, şi putem, şi economic, şi instituţional, şi în domeniul transferului de cunoştinţe despre cum se gestionează procesul de aderare la Uniunea Europeană. Şi, apropo, vreau să remarc cu mare satisfacţie că, astăzi, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Deci, avem mult de lucru, dar este foarte bine şi cu siguranţă va fi în beneficiul şi al României, şi al Republicii Moldova.

Reporter:Având în vedere contextul geopolitic din regiune şi tensiunile legate de situaţia din Ucraina, cum credeţi că ar trebui să se poziţioneze România între NATO, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia?

Klaus Iohannis: Aici, lucrurile sunt foarte, foarte clare: securitatea noastră, a României, şi perspectiva de viitor, ca ţară democrată, se bazează clar pe cei trei piloni de politică externă, piloni care definesc parteneriatele noastre cele mai importante. Este vorba de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, este vorba de rolul nostru pe care îl jucăm în NATO şi este rolul şi locul nostru pe care îl jucăm în Uniunea Europeană. Aceste trei parteneriate trebuie să definească politica noastră în relaţia, de exemplu, cu Federaţia Rusă, cu Ucraina, şi, subliniez, numai împreună cu partenerii noştri se pot obţine progrese în detensionarea situaţiei deosebit de complicate cu care ne confruntăm datorită evenimentelor din Crimeea, din estul Ucrainei, din ultimele luni de zile.

Reporter:Cum ar trebui abordată relaţia României cu China?

Klaus Iohannis: China este o mare putere economică şi ar fi un lucru foarte bun pentru România să-şi extindă schimburile comerciale cu China, dar nu trebuie să megem într-o zonă pe care nu o gestionăm. Relaţiile economice sunt importante şi aici trebuie să avem preocupările noastre.

Reporter: Mai avem foarte puţin, ne apropiem de finalul acestui interviu, domnule Iohannis, mesajul dumneavoastră de final pentru alegători.

Klaus Iohannis: Eu, Klaus Iohannis, reprezint schimbarea sistemului politic din România, în sensul îmbunătăţirii. Doresc o schimbare a felului în care se face politică în România. Eu vreau să fiu preşedintele oamenilor, preşedintele românilor, şi îmi doresc pentru noi toţi o Românie a respectului, a prosperităţii şi a locurilor de muncă.

Realizator: Ianna Ioniţă

Transcrierea interviului: Agenţia de presă RADOR

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București