Klaus Iohannis cere consultare publică pentru reforma învățământului
Preşedintele Iohannis a declarat că este o "ruşine naţională" faptul că, la început de an şcolar, 4.000 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare și cere consultare publică pentru o nouă reformă a învățământului.
Articol de Luminiţa Voinea, 14 Septembrie 2015, 16:14
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis în format LIVE TEXT:
►Azi este prima zi de școală și vreau să spun tuturor elevilor, cadrelor didactice și părinților un an școlar cât se poate de bun, cu rezultate frumoase și cu multe reușite.
►Se întâmplă la început de an un lucru ciudat: ne uităm la știri și observăm că, cu fiecare an, apare un soi de știri care sunt neplăcute.
►Auzim că și în acest an școlar un număr mare de unități școlare nu are condiții bune de a primi elevii, că sunt multe școli care nu au autorizații de funcționare, nu au autorizații sanitare.
►Încercând că aflu cam despre câte unități școlare este vorba am ajuns la ceva suprinzător. Am aflat că 4000 de clădiri din România , din unitățile școlare românești, nu au autorizație de funcționare, în principal autorizație sanitară. Asta este una din 5 clădiri. Este o rușine națională.
►Lansez guvernului o provocare. Cred că e posibil să avem un plan pe trei ani, care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni.
►Cred că e posibil ca până în toamna anului 2018 când vom serba un centerar de România modernă să avem o Românie modernă și în școli. În 2018 acest tip de știri să nu mai existe și să intrăm in serbările centenarului fără această rușine națională.
►O a doua temă ține tot de învatământ.
►Avem foarte multe probleme în afară de cele care țin de logistică.
►Daca ne uitam pe datele ultimilor ani care privesc bacalaureatul constatam ca aproximativ jumatate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bacalaureat.
►Când analizăm situația manualelor școlare vedem că în continuare sunt probleme.
►Când urmărim rezultatele învățământului urban - rural, aici avem o mare problemă.
►Copiii din mediul rural nu au nici măcar aproximativ aceeași șansă ca cei din mediul urban.
►Când urmărim datele de integrare în piața muncii, chestiunea devine tragică.
►Toate acestea ne duc cu siguranță la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut, în fiecare an aproape și problemele au rămas in mare aceleași.
►Din acest motiv, eu astăzi vreau să propun un alt demers. Astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică o noua reformă în învățământ, o largă consultare înseamnă că invit pe toți cei interesați să participe la consultare, și societatea civilă, și sindicatele, și instituțiile centrale și județene.
►Invit pe toți cei care au informații, au o gândire despre cum trebuie să arate școala românească.
►Sper ca prin aceasta largă consultare, care cred ca va dura cel putin 2 ani, sa creăm bazele unei adevarate reforme a învățământului, care aduce învățământul în secolul XXI, care transformă profund școala, astfel încât elevul, când termină școala să fie dorit la locul de muncă.
►Despre criza imigranților: Spațiul Schengen nu funcționează
Întrebare: Credeți că ar trebui ca o decizie în ce priveste migranții sa fie luată de Parlament?
Klaus Iohannis: Este posibilă o consultare a Parlamentului dar nu e uzuală, președintele nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta Romania în Consiliul European. Miercuri voi merge în Parlament si voi aborda și această chestiune.
Întrebare: Considerați că România a fost nedreptățită pentru că nu i s-a permis intrarea in Schengen?
Klaus Iohannis: Cred că mai multora le-a venit ideea să urmărească ce s-a întâmplat la granițele externe ale spațiului Schengen. Nu cred că putem sa punem chestiunea în termeni de nemeritat sau în alte categorii emoționale, dar cred că putem cu toții să constatăm că el nu funcționează de facto.
Spațiul Schengen e nefuncționabil în momentul de față. Această chestiune va face obiectul unei discuții în CSAT, am inclus această chestiune pe ordinea de zi a CSAT.