Kelemen Hunor : Liberalii îşi vor pierde identitatea alături de PSD
Ministrul Culturii crede că, liberalii ar fi trebuit să se alăture actualei Coaliţii, să rămână în dreapta eşicherului politic. El a criticat, la Bistriţa, apropierea formaţiunii liberale de social democraţi.
Articol de Petruţa Obrejan, 29 Ianuarie 2011, 17:44
Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că locul liberalilor ar fi în actuala Coaliţie sau în dreapta eşicherului politic.
În opinia sa, apropierea liberalilor de un partid mare, cum este PSD, cu o viziune diferită, îi va aduce prejudicii de identitate doctrinară.
"Eu văd PNL în dreapta eşichierului politic şi nu în zona de stânga. La ora actuală nu ştiu unde sunt, dar când un partid liberal se apropie de un partid de stânga, eu nu văd nicio garanţie să rămână şi nu are cum să rămână în zona de centru dreapta. Se apropie de un partid mare, de un partid important care are o viziune foarte diferită de cea a PNL şi, din acest punct de vedere, tot timpul pierde care e mai mic şi va ceda. Va pierde identitatea doctrinara", a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor susţine un prag electoral de 3%
Ministrul Culturii a declarat, că UDMR intenţionează să ceară coborârea pragului electoral de la 5% la 3% la alegerile locale pentru, întrucât această măsură ar asigura "o reprezentare politică echilibrată”, iar votul cetăţeanului care participă la scrutin să se regăsească în mandate la nivel local.
Kelemen Hunor a precizat că "nu se întâmpla nicio tragedie pe plan local dacă voturile celor care s-au dus la scrutin se regăsesc în mandate", UDMR nefiind "speriată” că în consilile locale ar putea intra şi alte partide mai mici.
"La nivelul autorităţilor locale, eu consider că trebuie să avem o atenţie deosebită faţă de acele comunităţi în care minoritatea maghiară trăieşte într-un număr mai redus. De aceea, noi am propus si vom sustine coborârea pragului electoral la 3% doar la alegerile locale", a explicat Kelemen Hunor.
El a declarat că acest lucru nu a fost discutat pâna acum în Coalitie, singurul lucru asupra căruia s-a cazut de acord a fost alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin la fel ca şi preşedintii consiliilor judetene.
Kelemen Hunor, susţinut de maghiarii din Bistriţa Năsăud
Consiliul Delegaţilor Teritoriali al UDMR Bistriţa-Năsăud a decis, sâmbătă, prin vot secret, să-l susţină pe Kelemen Hunor la conducerea UDMR. Eckstein-Kovacs Peter a obţinut opt voturi, iar Olosz Gergely un singur vot.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-a prezentat, la Bistriţa, priorităţile programului său, pronunţându-se pentru o lărgire a mecanismului decizional, astfel încât toate organizaţiile să aibă un cuvânt de spus, indiferent de marimea comunitatii reprezentate.
"Eu consider că e nevoie de o schimbare substanţială, de generaţie, de atitudine, de perspectivă politică şi de funcţionare a UDMR. Pentru a opera aceste schimbăi, mecanismul decizional trebuie lărgit, trebuie schimbat. Nicio comunitate nu trebuie să rămână în afara cadrului decizional. Acest lucru trebuie instituţionalizat în aşa fel încât cele trei principii să fie puse în practică, şi mă refer la proporţionalitate, echilibru şi solidaritate. Fiecare organizaţie, în funcţie de comunitatea pe care o reprezintă, trebuie sa fie prezentă în mecanismul şi în cadrul decizional", a declarat Kelemen Hunor.
El a adaugat că, susţine ca organizatiile mici sa fie prezente atât în forurile lărgite, cât şi în cele restrânse.
"Am propus două trepte, un for mai restrâns din 17 persoane, dar oricum mai numeros decât actualul Consiliu Permanent, şi Consiliul Permanent lărgit cu 27 de persoane în care se regăsesc atât organizaţiile mari, cât şi organizaţiile mici fiindcă trebuie să fim solidari atât în cadrul Uniunii, cât şi în cadrul comunităţii Kelemen Hunor.
El a propus ca organizaţiile mici să fie prezente atât în Consiliul Permanent, cât şi în cadru restrâns.
Kelemen Hunor a adăugat că îşi doreşte ca şi platformele politice din UDMR să fie atrase spre zona în care se iau deciziile.