Kelemen Hunor, dispus să discute cu FIDESZ
Noul preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România, Hunor Kelemen, a fost ales la cel de-al X-lea Congres al acestei formaţiuni politice, care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Februarie 2011, 11:10
"Declarăm că noi, cetăţeni români, suntem membrii ai comunităţii civile a Naţiunii Maghiare şi a Uniunii Europene", se arată în preambului programului UDMR.
Printre năzuinţele privind politica naţională ale programului UDMR se mai află şi realizarea integrării naţionale a maghiarilor din Bazinul Carpatic.
Sub cuvântul-titlu "autonomie", programul UDMR scrie mai pe larg despre autonomia Ţinutul Secuiesc.
Programul propune, pe de o parte, ca regiunea de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc să fie alcătuită din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar pe de altă parte, se referă la autonomia secuiască.
Aceasta s-ar putea realiza sub forma unui cadru organizatoric de exercitare a dreptului comun care asigură autorităţilor locale posibilitatea de a prelua de la statul român împuternicirea cu privire la luarea unor decizii, precum şi la reacunoaşterea limbii maghiare ca a doua limbă oficială, pe lângă limba română.
Programul UDMR acordă o atenţie aparte protecţiei comunităţii naţionale, care trebuie să fie ridicată la un nivel european, subliniind că prin ajutorul Partidului Popular European trebuie adoptat un regulament-cadrul privind minorităţile naţionale şi diferitele forme ale autonomiei.
În pofida faptului că Hunor Kelemen a evidenţiat, imediat după alegerea sa în funcţia de preşedinte al UDMR, că Uniunea va fi deshisă tuturor maghiarilor şi organizaţiilor care doresc să colaboreze cu această formaţiune politică, UDMR are deja un rival, şi anume Partidul Popular Maghiar, înfiinţat de vicepreşedintele PE, László Tőkés.
În opinia lui Hunor Kelemen, politica promovată de UDMR trebuie să fe apreciată de comunitatea maghiară din Transilvania şi nu de partidele maghiare.
Noul peşedinte al Uniunii, Hunor Kelemen, nu s-a referit la Partidul Popular Maghiar, însă în privinţa Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania a menţionat că UDMR este gata să colaboreze cu acest consiliu, ba mai mult, consideră că este importantă crearea condiţiilor necesare pentru ca la alegerile din 2012 reprezentarea parlamentară a maghiarilor din Transilvania să nu fie periclitată.
În ceea ce priveşte relaţiile UDMR cu partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, Hunor Kelemen a precizat că interesul Uniunii Democrate Maghiare din România este de a construi relaţii strânse cu acesta, dat fiind faptul că şi FIDESZ promovează aceleaşi valori fundamentale şi scopuri politice ca şi UDMR şi aparţine aceleiaşi familii politice, şi anume: Partidul Popular European.