Kelemen Hunor: Autonomia este un obiectiv pentru păstrarea identităţii naţionale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară - Băile Tuşnad, că maghiarii din România doresc să-şi păstreze identitatea, iar calea cea mai potrivită este obţinerea autonomiei.
Articol de Alina Dobrinescu, 22 Iulie 2011, 16:59
Maghiarii din România doresc să trăiască în România, în Transilvania, şi să-şi păstreze identitatea, iar calea potrivită este autonomia.
''În ceea ce priveşte România şi Transilvania cred că trebuie să pornim de la un simplu fapt: maghiarii din România doresc să trăiască în România, în Transilvania, şi să-şi păstreze identitatea, iar calea potrivită este autonomia. Dar autonomia nu e un scop în sine, ci un obiectiv care să face posibilă păstrarea identităţii naţionale'', a spus Kelemen Hunor, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară Tusvanyos.
Liderul UDMR consideră că formaţiunea sa a făcut paşi importanţi, pentru obţinerea autonomiei, prin dialog cu partenerii din Parlamentul din Bucureşti, amintind că, acum, maghiarii din România îşi pot folosi fără probleme simbolurile naţionale, şi a subliniat că UDMR pledează pentru deschidere şi dialog.
"Dacă este vorba de autonomie, trebuie să găsim parteneri, şi am căutat parteneri în Parlamentul României", a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a amintit că maghiarii din România îşi pot folosi fără probleme simbolurile naţionale şi a subliniat că UDMR pledează pentru deschidere şi dialog.
''Cred că munca de zi cu zi, mersul pas cu pas, ne duce mai aproape de obiectivul nostru (...) Mă refere la deschidere şi dialog . (...) Dacă e vorba de autonomie trebuie să găsim parteneri şi am căutat parteneri în Parlamentul României. (...) Noi nu am ales altă cale decât a deciziilor parlamentare'', a spus liderul UDMR.
În opinia preşedintelui UDMR, pentru crearea condiţiilor de înfăptuire a autonomiei, este importantă axa Bucureşti-Budapesta-Bruxelles.
El a explicat că este nevoie de sprijinul unui guvern ungar cu greutate în forurile europene, dar că Budapesta nu poate rezolva singură această problemă.
Opinia sa nu a fost împărtăşită de preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, care consideră că este nevoie de un consens în rândul comunităţii maghiare din România pentru obţinerea autonomiei şi mai important decât axa Bucureşti - Budapesta - Bruxelles este axa Cluj-Napoca - Târgu Mureş - Odorheiu Secuiesc - Miercurea Ciuc - Sf Gheorghe.
El i-a lăudat pe premierul Ungariei, Orban Viktor, şi pe europarlamentarul Tokes Laszlo, despre care a spus că reprezintă ''modul autentic de reprezentare a intereselor maghiarilor''.
La rândul lor, reprezentanţii maghiarilor din Serbia, Slovacia şi Ucraina au vorbit despre situaţia cu care se confruntă comunităţile lor şi despre paşii care au fost făcuţi sau pot fi făcuţi pentru obţinerea autonomiei.
Vicepremierul Ungariei le-a spus maghiarilor să nu renunţe la autonomie
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reiterat, miercuri, în cuvîntul de deschidere a lucrarilor Universităţii de Vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, îndemnul ca maghiarii din România să nu renunţe la idealul privind acordarea autonomiei.
În opinia vicepremierului maghiar, autonomia reprezintă o posibilitate de afirmare pentru maghiarii din România faţă de care românii nu ar trebui sa manifeste rezerve, deoarece în Uniunea Europeană există numeroase alte exemple şi precedente.
"…prietenii noştri români trebuie să vadă foarte clar un lucru, în ciuda tuturor demersurilor sau oricărei propagande care s-ar face, că niciodată maghiarii din Transilvania nu s-ar descurca mai bine dacă România nu se descurcă bine, iar daca românii se descurcă bine în România atunci şi maghiarii se vor descurca foarte bine", a afirmat vicepremierul ungar, Semjen Zsolt.
PSD acuză lipsa de reacţie în problema autonomiei
Senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, îi acuză pe preşedinte, premier şi pe ministrul român de externe că au trecut sub tăcere discursul vicepremierului Ungariei care îndeamnă maghiarii din România să nu renunţe la autonomie.
PSD acuză lipsa de reacţie a autorităţilor de la Bucureşti faţă de discursul proautonomie al vicepremierului Ungariei, Semjén Zsolt, de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.
Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că vicepremierul Ungariei a cerut autonomia teritorială a unor judeţe din Transilvania invocând o traducere oficială a discursului acestuia de joi.
"Oricine poate să vină în ţara noastră să facă orice fel de declaraţii incendiare, nu se întâmplă absolut nimic, 'preşurile' de la Palatul Cotroceni şi de la Palatul Victoria au trecut încă o dată fără să observe peste o astfel de declaraţie care, din punctul nostru de vedere, este gravă", a spus Vasilescu.