Karl Lamers(NATO):Trebuie să ne mai gândim la planurile de retragrere din Kosovo
Preşedintele Adunării Parlamentare a NATO consideră că Alianţa ar trebui să se mai gândească la planurile de retragere din Kosovo în contextul recentelor probleme semnalate la punctele de trecere din provincia Kosovo către restul Serbiei.
Articol de Iulia Gherman, 07 Octombrie 2011, 18:09
Doctor Karl Lamers a afirmat la conferinţa de presă ce prefaţează reuniunea Adunării Parlamentare a NATO că a vizitat de curând Serbia, unde a observat probleme la frontiera sârbo-kosovară.
"Cred că dorinţa de a construi cu adevărat societăţi care sunt multietnice, consolidarea sistemului de legi, lupta împotriva corupţiei şi lupta pentru o dezvoltare economică trebuie să fie o prioritate pentru noi. Deci am văzut probleme în acea zonă, aşa că trebuie să ne gândim la planurile noastre de a ne retrage tot mai mult. Trebuie să ne gândim la planul nostru care presupunea să ne retragem mai repede. Poate că avem nevoie ca forţele K Force să contribuie pe o perioadă mai lungă la stabilitatea acestei regiuni şi a noastră şi de aceea trebuie să vedem ce putem face pentru a asigura în continuare stabilitatea în Kosovo", a declarat Lamers.
În ceea ce priveşte decizia României de a găzdui componente-cheie ale sistemului de apărare antirachetă înseamnă o contribuţie vitală la securitatea întregii Alianţe, a mai adăugat Lamers.
Karl Lamers, declara de asemenea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, că una dintre temele importante ale reuniunii se va axa şi pe situaţia din Afganistan după 2014, când operaţiunile militare vor lua sfârşit în această ţară.
Oficialul NATO declara că este important ca cetăţenii din Afganistan să se simtă în siguranţă, precizând că stabilitatea din această ţară este importantă pentru întreaga omenire.
Nordul Africii, scutul antirachetă sau situaţia din Serbia sunt alte teme de importanţă care vor fi dezbătute de sâmbătă la Bucureşti.
La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declara că a pledat în discuţia cu Karl Lamers pentru găsirea unui echilibru între SUA, NATO şi ţările mari din zona Afganistanului, adică India sau China.
Referindu-se la situaţia din Libia, preşedintele Senatului declara că s-a discutat şi despre modul în care România poate ajuta această ţară.
Nu în ultimul rând, discuţia celor doi oficiali a atins şi tema bugetelor militare ale ţărilor NATO.
Sâmbătă şi duminică, delegaţii vor dezbate în comisii o serie de rapoarte pe teme de securitate şi apărare.
Adunarea Parlamentară a Alianţei reprezintă forumul de dialog parlamentar internaţional cu privire la problemele de securitate, politice, sociale şi economice.
A 57-a sesiune se va încheia luni cu dezbaterea şi adoptarea în plen a recomandărilor Adunării Parlamentare a Alianţei.