Juriştii fără "reputaţie" nu mai pot deveni magistraţi
Guvernul a aprobat modificarea şi completarea legii privind statutul judecătorilor, magistraţilor şi cea a CSM.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Noiembrie 2011, 18:00
Potrivit secrectarului de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, proiectul privind statutul judecătorilor şi magistraţilor urmăreşte extinderea sferei abaterilor disciplinare şi a sancţiunilor în cazul judecătorilor şi procurorilor.
Ea a mai spus că prin noua reglementare se definesc reaua-credinţă şi grava neglijenţă şi se impune încă o normă pentru accesul în magistratură.
De asemenea, pierderea reputației duce la încetarea calității de magistrat, potrivit noului statut al judecătorilor.
”Reputația nu este clar definită, instanța este în măsură să aprecieze dacă fapta săvârșită de magistrat în interiorul sau în afara instanței sau parchetului pune în discuție prestigiul funcției de magistrat. Inspecția judiciară va decide dacă este vorba de pierderea reputației. Oricum, pierderea reputației duce la încetarea calității de magistrat”, a spus Lidia Barac.
Lidia Barac a mai precizat că Guvernul a aprobat, miercuri şi trecerea fostului sediu al Ambasadei SUA în administrarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preluarea de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a unui imobil cerut pentru această instituţie de preşedintele Traian Băsescu.
Pe 5 octombrie, Senatul, ca for decizional, a respins în şedinţa de plen proiectul de lege iniţiat de Guvern privind modificarea modului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Senatorii au respins raportul de adoptare întocmit de Comisia juridică din Senat, cu 50 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă şi două abţineri.
Prin noul proiect de lege, care aduce modificări legii care reglementează statutul judecătorilor şi al procurorilor, precum şi legii privind organizarea judiciară, ar fi fost impuse criterii mai stricte în alegerea judecătorilor care acced la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Principiile de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fuseseră convenite de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei şi de Înalta Curte, astfel încât un magistrat care vrea să promoveze în acest ultim for trebuie să aibă cel puţin 15 ani vechime totală în magistratură şi cel puţin cinci ani vechime la o Curte de Apel.
Astfel, vechimea minimă necesară pentru cei care doreau să promoveze la Înalta Curte rămâne de 12 ani.