Juncker: Un "Nu" la referendum ar fi perceput ca un "Nu" adresat Europei
Bruxelles-ul este în aşteptarea rezultatului referendumului din Grecia de dumincă.
Articol de Cerasela Rădulescu, 03 Iulie 2015, 07:27
Oficialii europeni au atras atenţia că un "Nu" majoritar la consultarea populară ar fi perceput ca un "Nu" adresat Europei.
Între timp, Luxemburgul se pregăteşte să preia oficial preşedinţia rotativă a Uniunii.
Comisia Europeană analizează în acest moment posibile scenarii, în eventualitatea în care grecii vor respinge ultimele propuneri ale creditorilor internaţionali votând cu "Nu" la referendumul de duminică.
Executivul comunitar îşi exprimă, însă, speranţa că acest vot nu va fi cel majoritar.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a respins joi criticile potrivit cărora Comisia Europeană face campanie electorală.
După ce mai mulţi responsabili europeni au îndemnat cetăţenii greci să voteze "Da", inclusiv preşedintele Jean-Claude Juncker, a afirmat că un "Nu" ar însemna că această ţară spune "Nu" Europei.
Nu vor mai fi discuţii înainte de referendum, acum doar vom aşteptat rezultatul acestuia şi vom ţine cont de acest rezultat.Acum este momentul ca grecii să-şi aleagă viitorul - a spus preşedintele Juncker, citat de purtătorul său de cuvânt.
Pe acest fond de instabilitate economică şi financiară, dar şi politică a Zonei Euro cu criza din Grecia, Luxemburg va prelua oficial, săptămâna viitoare, preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, pentru următoarele şase luni.
Îşi propune, printre priorităţile mandatului său, să introducă lupta împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale, într-un cadru global, şi doreşte să se asigure că practicile concurenţiale vor deveni transparente.
În plină criză a migraţiei de la Mediterana asupra căreia nu au fost găsite încă soluţii, Luxemburgul anunţă că doreşte ca, în timpul celor şase luni de preşedinţie a Uniunii Europene, să fie pusă în practică strategia de securitate internă pentru perioada 2015 - 2020.
Luxemburgul s-a numărat printre fondatorii spaţiului comunitar.
Programul de lucru al preşedinţiei luxembugheze se axează pe şapte teme principale: stimularea investiţiilor, pentru a da un impuls creşterii economice şi ocupării forţei de muncă, aprofundarea dimensiunii sociale a Uniunii Europene, gestionarea migraţiei, incluzând libertatea, justiţia şi securitatea, revitalizarea pieţei unice cu accent pe dimensiunea sa digitală, situarea competitivităţii Uniunii Europene într-un cadru global şi transparent, promovarea dezvoltării durabile şi consolidarea prezenţei Uniunii pe scena mondială.
Astfel, azi va fi lansată oficial, la Luxemburg, preşedinţia acestei ţări pentru următoarele şase luni.
Membrii Comisiei Europene se vor afla acolo, ceremonia va fi dominată de aşa-numitul picnic european, începând de la ora 17:00, ora Bucureştiului, până la miezul nopţii, o invitaţie adresată publicului larg.
Cei prezenţi vor putea descoperi arta culinară a fiecărui stat membru din cele 28 şi vor avea loc mai multe concerte, mai informează corespondenta RRA la Bruxelles.