Judecătorul Adrian Bordea, interimar la CSM
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă a precizat că judecătorul de la ICCJ, Adrian Bordea este noul membru interimar la CSM.
Articol de Radio România, 02 Octombrie 2012, 20:06
Comisia juridică a Senatului a validat, marţi, propunerea ca judecătorul din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Adrian Bordea, să ocupe interimar locul rămas vacant în urma demisiei din CSM a Monei Pivniceru, urmând ca decizia finală să fie luată în plenul Senatului.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a anunţat, la audierea lui Bordea, că validarea în funcţia de membru al CSM va fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului Senatului.
La rândul său, Bordea le-a spus senatorilor jurişti că urmează să ocupe acest loc pentru un mandat de câteva luni de zile, fapt pentru care poate propune doar proiecte privind acest mandat limitat privitoare la infrastructura sistemului judiciar, spaţiile de lucru sau resursele umane limitate din justiţie.
"Consider că ar fi utilă şi sper ca şi forul legislativ să aprecieze acest lucru, ar fi utilă o lege proprie de organizare a instanţei supreme, colective de lucru în cadrul instanţei noastre, din care fac şi eu parte, se ocupă de elaborarea acestui act normativ nu pentru a delimita instanţa supremă de celelalte, ci pentru a-i asigura rolul constituţional pe care îl are", a mai spus Bordea, citat de Mediafax.
Amintim că, actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a demisionat, în august, din funcţiile de membru ales alCSM şi de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Toni Greblă, împotriva rocadei Procurorul general-şeful DNA
În altă ordine de idei, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, a cerut respectarea procedurii de desemnare a procurorului general şi anume propunere venită de la Ministerul Justiţiei, aviz de la Înalta Curte şi desemnarea de către preşedintele României.
Senatorul PSD se pronunţă împotriva unei rocade între procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
"Eu spun că după ce au exercitat fiecare câte două mandate în conducerea Parchetului Naţional şi, respectiv, Parchetului Naţional Anticorupţie, o rocadă între şefii acestor autorităţi, instituţii, puteri este imposibilă. Din trei mii şi ceva nu mai găsim în această ţară doi procurori bine pregătiţi, dornici de afirmare, dornici să-şi confirme activitatea pe care au depus-o?" s-a întrebat retoric senatorul PSD.