Judecătoarea Gabriela Bârsan a rămas fără imunitate
DNA a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Bârsan, acuzată de trafic de influenţă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Noiembrie 2011, 13:20
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Bârsan, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut la CEDO ridicarea imunităţii acesteia, pentru continuarea cercetărilor în cazul traficului de influenţă.
În urma deciziei Curţii Europene, DNA poate continua astfel cercetarea penală.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de la Strasbourg, Curtea a respins solicitarea de a se ridica şi imunitatea soţului acesteia, magistratul român la CEDO, Corneliu Bârsan.
Aceeaşi sursă precizează că ridicarea imunităţii nu are efect retroactiv.
Cererea de ridicare a imunităţii de care ar beneficia soţii Bârsan, formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost transmisă ministrului Justiţiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind înregistrată la CEDO.
Profesorul Corneliu Bârsan, căsătorit cu judecătoarea Gabriela Bârsan (preşedinta Secţiei Contencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din România), beneficiază de privilegiile funcţiei de judecător CEDO, implicit de imunitate.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au percheziţionat, în 6 octombrie, reşedinţa soţilor Bârsan, ca urmare a unei investigaţii privind fapte de corupţie în care ar fi implicată Gabriela Bârsan, în calitate de preşedinte al Secţiei de Contencios.
Percheziţia s-a realizat în baza avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea DNA.
Potrivit Protocolului adiţional 6 la Acordul general privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei - invocat de soţii Bârsan - privilegiile şi imunităţile sunt acordate judecătorilor nu în interes personal, ci în vederea asigurării exercitării în totală independenta a funcţiilor lor.
Pentru a asigura judecătorilor o deplină libertate de exprimare şi o totală independenţă în îndeplinirea funcţiilor lor, imunitatea de jurisdicţie, în ceea ce priveşte cuvintele, înscrisurile sau actele emise în exercitarea funcţiilor lor, va continua să le fie acordat? chiar şi după încheierea mandatului lor, mai prevede documentul citat.
Soţii Bârsan au contestat decizia dministrativă privind percheziţionarea locuinţei şi în plenul CSM, şi în instanţe.
Mai mult, în octombrie 2011, preşedintele de atunci al Curţii Europene, Jean Paul Costa, sub semnătura grefierului şef al Curţii, a comunicat ambasadorului României la Strasbourg o scrisoare în care preciza că profesorul Corneliu Bîrsan, judecător CEDO, beneficiază de imunitate care se extinde şi asupra familiei acestuia, dar şi asupra reşedinţei private în ţara de origine.
În 17 octombrie, DNA a primit scrisoarea preşedintelui CEDO în urma căreia procurorul şef Daniel Morar a solicitat clarificări de la şeful Curţii Europene cu privire la comunicarea oficială.
După o lună, timp în care preşedintele CEDO, Jean Paul Costa, s-a pensionat, autorităţile române au cerut ridicarea imunităţii de care beneficiază judecătorii Bîrsan.
Din 4 noiembrie 2011, preşedinţia Curţii a fost preluată de britanicul Nicolas Bratza, în vârstă de 66 de ani.