Jose Manuel Barroso vrea ca "problema Schengen să fie rezolvată"
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, speră ca situaţia refuzului Olandei şi al Finlandei de a accepta aderarea Romaniei şi a Bulgariei la spaţiul Schengen să fie rezolvată.
Articol de Carmen Valică, 06 Octombrie 2011, 17:17
După o întâlnire cu premierul Finlandei, preşedintele Comisiei Europene a declarat, joi, că divergenţele ar trebui rezolvate în spiritul cooperării dintre statele membre.
"În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, sperăm ca această problemă să fie rezolvată. Considerăm că ar trebui rezolvată în spiritul cooperării între ţările care mai au unele îngrijorări şi viziuni diferite. Există unele ţări astăzi în Uniune care au viziuni diferite în această privinţă. Sperăm că, în bunul spirit european, se vor întâlni şi vor încerca să găsească o cale de ieşire şi cred că vom găsi o soluţie", a declarat Barroso.
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană nu au reuşit, într-o reuniune desfăşurată în 22 septembrie la Bruxelles, să ia nicio decizie în legătură cu extinderea spaţiului Schengen, în condiţiile opoziţiei deschise exprimate de Finlanda şi Olanda.
Textul de compromis prezentat de preşedinţia poloneză a Consiliului UE propunea formula aderării României şi Bulgariei la Schengen în două etape - mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lunii octombrie a acestui an, iar în a doua fază intrarea cu frontierele terestre după 31 iulie 2012.
România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile tehnice necesare intrării în spaţiul Schengen, lucru confirmat de cele şapte rapoarte de evaluare ale grupului de lucru pentru evaluare Schengen.
Rapoartele Sch-EVAL formează baza ridicării controalelor la graniţele interne.
Decizia trebuie să fie luată în unanimitate de către Consiliul JAI. În cazul României şi al Bulgariei, evaluările au început în anul 2009 şi de atunci au avut loc mai multe vizite în teren, având ca obiect domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor, vizele, graniţele terestre, cele maritime, cele aeriene şi Sistemul de Informaţii Schengen.
Ultima vizită de evaluare, care a vizat graniţele terestre externe ale Bulgariei, a avut loc în luna martie a acestui an.