Jose Barroso: Libertatea presei este sacră; Comisia Europeană apără presa liberă
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso a declarat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta că "libertatea presei este sacră şi că CE va apăra întotdeauna o presă liberă şi pluralistă".
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Februarie 2013, 13:15
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat că instituţia pe care o reprezintă apără presa liberă şi nu intenţionează să propună modificarea reglementărilor media, dar nu poate să nu ţină cont de plângerile primite din partea CSM şi a Curţii Constituţionale privind existenţa unor campanii împotriva magistraţilor.
"Libertatea presei este sacră şi că CE va apăra întotdeauna o presă liberă şi pluralistă, în România şi în altă parte. De fapt, chestiunile legate de pluralismul media şi standardele sale sunt unele dintre chestiunile ridicate mereu de CE în statele membre şi în afara UE. În primul rând, libertatea presei este sacră şi CE o apără. Nu avem nicio intenţie de a propune ca CE să reglementeze media şi vom fi primii care vom condamna orice reguli etice privind jurnaliştii", a declarat Barroso.
Barroso a adăugat că "au fost primite plângeri de la Curtea Constituţională, de la CSM despre campanii orchestrate în media împotriva independenţei magistraţilor", adăugând că acest lucru "este o problemă", referindu-se la independenţa justiţiei.
"Acum, când vine vorba de situaţia sistemului juridic din România, nu putem ignora faptul că am primit plângeri de la Curtea Constituţională, de la CSM, despre campanii orchestrate în media împotriva independenţei magistraţilor, procurori sau judecători. Iar asta este o problemă, în termeni de independenţă a justiţiei. Nu am solicitat soluţii specifice pentru asta, tocmai pentru că respectăm libertatea presei. Dar credem că este necesar să recunoaştem că asta este o problemă şi că trebuie făcuţi paşi pentru a o aborda", a adăugat el.
El a adăugat că scopul autorităţilor române este să asigure independenţa presei şi a rolului presei ca putere independentă.
"Ar fi artificial să vorbim despre independenţa justiţiei, fără a a lua în considerare aceste plângeri, nu numai de la Curte şi de la CSM, ci şi de la persoane şi organizaţii care ne spun despre această problemă", a mai spus Jose Manuel Barroso.
Jose Manuel Barroso a explicat că oficialii CE nu au recomandat o soluţie concretă pe această temă în ultimul raport privind situaţia din România, dar au considerat considerat important totuşi să menţioneze existenţa unei astfel de probleme, pentru a fi "corectată" de către autorităţile de la Bucureşti.
Preşedintele Comisiei a susţinut totodată că la Bruxelles au fost primite plângeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi Curţii Constituţionale, ci şi din partea a numeroase organizaţii civice.
Şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a declarat, miercuri, că Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media.
El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.
Premierul Victor Ponta a declarat atunci că este de acord cu observaţia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor, spunând că şi el a văzut astfel de presiuni şi că se va delimita de toate aceste practici.
Ponta: România va trimite către toţi liderii din statele UE o scrisoare privind aderarea la Schengen
Cât priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, premierul Victor Ponta a anunţat la Bruxelles, că autorităţile de la Bucureşti vor trimite o scrisoare către toţi şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană în care vor solicita un rezultat pozitiv cu privire la aderarea României la Schengen.
"Mi-am exprimat recunoştinţa pentru poziţia constantă a preşedintelui Barroso şi a Comisiei Europene că România este pe deplin pregătită pentru a adera la Spaţiul Schengen. L-am informat pe preşedintele Barroso că intenţionăm să trimitem o scrisoare comună, semnată de preşedintele ţării, de premier şi de către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, către toţi şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, cu solicitarea unui răspuns pozitiv în martie. Apreciez sprijinul Comisiei Europene pentru această aderare a României şi Bulgariei", a declarat Victor Ponta.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen.