Jerzy Buzek: La mulţi ani, România, La mulţi ani, români!
Jerzy Buzek a fost invitatul Delegaţiei României din Grupul PPE, la expoziţia "Guests of Brâncuşi", organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Articol de Carmen Valică, 30 Noiembrie 2011, 08:42
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a participat, marţi seară, la inaugurarea expoziţiei "Guests of Brâncuşi" organizată de Delegaţia României din Grupul Partidului Popular European, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Urarea "La mulţi ani, România, la mulţi ani, români!", rostită în limba română de preşedintele Parlamentul European, a fost urmată de un discurs în care Jerzy Buzek a evocat semnificaţia zilei de 1 Decembrie pentru români, importanţa tradiţiei, mai ales în vremuri de criză, şi locul României în Europa.
“Sunteţi parteneri cheie ai Uniunii Europene. Nu doar din punct de vedere al aşezării geografice extrem de importante, la Marea Neagră, care vă face aproape paznicii întregii Uniuni în acea regiune. Sunteţi întotdeauna constructivi şi sunteţi recunoscuţi pentru generozitate. Aceste calităţi au fost puse de multe ori la încercare, în vremuri grele, dar aţi supravieţuit întotdeauna. Şi v-aţi păstrat limba, obiceiurile, credinţa şi cultura. Vă mulţumesc pentru această expoziţie”, a spus Preşedintele Parlamentului European.
Foto:Jerzy Buzek
Jerzy Buzek a adresat mulţumiri pentru că evenimentul organizat de Delegaţia României în Grupul Popularilor Europeni readuce în atenţie cultura şi tradiţia, lucruri pe care oamenii le uită în vremuri dificile din punct de vedere economic şi a mulţumit pentru ca a fost unul dintre invitaţii lui Brâncuşi.
La rândul său, preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul, a insistat asupra importanţei întoarcerii la valori şi tradiţii, mai ales în momentele dificile din punct de vedere economic.
El a remarcat supravieţuirea acestora în timpul perioadelor istorice mai dificile chiar decât cea de acum, cum a fost, de exemplu, pentru România, perioada comunistă.
Gazdă a evenimentului, vicepreşedintele PPE, europarlamentarul român Marian Jean Marinescu a explicat că în cadrul expoziţiei sunt prezentate reproduceri ale Porţii Sărutului, Coloanei Infinitului şi Mesei Tăcerii, realizate de echipa Teatrului Naţional din Craiova, dar şi costume tradiţionale româneşti expuse de Muzeul Satului din Bucureşti şi obiectele specifice unei încăperi tradiţionale româneşti, oferite de Muzeul Olteniei.
Foto: Expoziţia "Guests of Brâncuşi"
Fotografii realizate de Carmen Valică, corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles