Jeffrey Franks: Creşterea economică trebuie resimţită de populaţie
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, susţine că o creştere economică care nu este resimţită de populaţie nu are nici un sens, dar acest lucru trebuie să se întâmple în România doar cu menţinerea unor riscuri scăzute.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Iulie 2011, 08:31
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, apreciază faptul că România îşi menţine redresarea economică.
La o întâlnire cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, Franks a spus că se simte nevoia unei creşteri economice susţinute, care să fie resimţită şi la nivelul puterii de cumpărare al populaţiei.
"Noi vrem să vedem o creştere economică susţinută, pentru că numai în acest fel ea poate însemna ceva pentru populaţie. Această creştere economică nu are niciun sens dacă nu este resimţită şi de oameni", a spus şeful FMI.
Mircea Geoană a afirmat ca se impune limitarea drastică a acelor cheltuieli bugetare care, în opinia sa, se fac pe criterii de partizanat politic.
"Am vorbit despre fondurile europene şi cum am putea să creştem absorbţia acestora. Principala problemă este politizarea poziţiilor din administraţia centrală şi locală, care se ocupă de fonduri europene, şi am pledat ca pe lângă management privat şi competent la firmele de stat să avem management privat şi competent şi la fondurile europene", a spus Geoană.
Companiile de stat, sub lupa FMI
A doua misiune a FMI în România se va încheia pe 1 august, iar experţii FMI, alături de cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, vor discuta ţintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanţi ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic şi partenerilor sociali.
Prima vizită a experţilor FMI pentru noul acord de tip preventiv cu România a avut loc în perioada 27 aprilie-9 mai, în cadrul unei misiuni comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Potrivit Memorandumului tehnic de înţelegere încheiat între cele două părţi, companiile de stat monitorizate în cadrul Acordului cu FMI vor disponibiliza aproape 7.000 de angajaţi până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, pentru îmbunătăţirea performanţelor.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
FMI a pus la dispoziţia României două tranşe, din noul acord, în valoare de 67 milioane euro şi respectiv 480 milioane euro.