Jean-Pierre Dufau: Problema romilor din Europa nu ar trebui legată de intrarea României în Schengen
Preşedintele Grupului de prietenie România-Franţa, Jean-Pierre Dufau, consideră că problema romilor din Europa nu ar trebui legată de intrarea României în Spaţiul Schengen.
Articol de Ioana Tănase, 03 Octombrie 2013, 09:01
Preşedintele Grupului de prietenie dintre ţările noastre, Jean-Pierre Dufau şi reprezentanţi ai României, printre care şi preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Mircea Geoană au discutat problema legată de aderarea la Schengen.
În urma discuţiilor s-a decis ca Jean-Pierre Dufau, care e membru al Comisiei pentru politica externă, dar şi raportor pentru imigraţie şi integrare în parlamentul de la Paris, să redacteze un raport în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii ţării noastre.
Parlamentarii români l-au rugat să transmită autorităţilor franceze, că problema romilor nu este una a României, ci una europeană.
Oficialii români au amintit şi relaţiile de secole dintre cele două ţări şi au subliniat că România depune toate eforturile în vederea rezolvării unor probleme precum incluziunea socială a acestei etnii şi prevenirea infracţionalităţii.
Jean-Pierre Dufau consideră că problema romilor din Europa nu ar trebui legată de intrarea României în Spaţiul Schengen.--fb1
Cu toate acestea Dufau consideră însă că strategiile de integrare a romilor ar trebui întocmite în funcţie de problemele apărute în teritoriu.
Integrarea acestora este posibilă, cu condiţia existenţei unei cooperări pe plan european, fiind o problemă comună a mai multor ţări.
Jean-Pierre Dufau s-a arătat convins de faptul că alocarea de fonduri pentru educare şi crearea de locuri de muncă va contribui la integrarea cetăţenilor de etnie romă, ce provin majoritar din România şi Bulgaria.
Mircea Geoană: Este în intereseul României să-şi protejeze graniţele--fb2
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru politică externă din cadrul Senatului, Mircea Geoană, a declarat că autorităţile române trebuie să fie mai riguroase, pentru a soluţiona această problemă.
În acest sens, Comisia comună pentru aderarea României la Spaţiul Schengen va redacta un raport care va include strategia de incluziune socială şi de verificare a activităţii comunităţilor rome.
"Interesul nostru este de a nu lăsa mafia de la Est şi mafia de la Vest să-şi dea mâna pe deasupra sau pe dedesubtul teritoriul nostru naţional. Şi nu facem acest efort de dragul de a satisface un criteriu sau altul pentru Schengen sau pentru MCV sau pentru altceva, o facem pentru supravieţuirea noastră ca entitate naţională", apreciază Geoană.
Laurent Fabius: România nu a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen
Amintim că guvernul francez declara luni, prin vocea ministrului de externe Laurent Fabius, că România nu a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014.
Poziţia guvernului francez survine în contextul unor dezbateri aprinse privind populaţia romă din această ţară.
Aproximativ 20.000 de imigranţi de etnie romă din România şi Bulgaria trăiesc în taberele improvizate de la marginea oraşelor din Franţa.
Aceştia circulă doar cu paşaportul prin majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, dar şi în Norvegia sau Elveţia, ţări care au eliminat controalele la graniţe.