Jean-Claude Juncker laudă România pentru progresele făcute
Jean-Claude Juncker a lăudat România pentru progresele făcute de când a decis să adere la Uniunea Europeană.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Mai 2017, 18:48
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut, în această după-amiază, la Bucureşti, alături de comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei şi despre rolul României în proiectul european, la 10 ani de la aderare.
Jean-Claude Juncker a lăudat România pentru progresele făcute de când a decis să adere la Uniunea Europeană şi a explicat că nu românii sunt de vină pentru diferenţele de dezvoltare faţă de Occident, ci istoria care i-a plasat dincolo de Cortina de Fier.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat că rolul Uniunii este să ajute România şi orice alt stat membru, nu să dicteze ce este de făcut. Oficialul european a precizat că în primul exerciţiu bugetar de la aderare până acum, România a avut la dispoziţie 20 de miliarde de euro şi alte 30 de miliarde din bugetul actual.
Însă e clar că Bucureştiul trebuie să lucreze mai mult la capitolul capacitate de absorbţie a banilor europeni.
Şi comisarul european Corina Creţu a insistat în acest punct, că autorităţile române trebuie să reducă birocraţia şi să simplifice procedurile în domeniu.
La o întrebare privind agresivitatea Rusiei, venită din public, preşedintele Comisiei Europene a răspuns că e nevoie de un dialog continuu cu Moscova şi că nu crede într-o armată europeană propriu-zisă, în sensul unei militarizări a Uniunii.
Juncker a explicat că vede mai eficiente sancţiunile economice, care urmează să fie prelungite în luna iunie, şi că Uniunea trebuie să continue să investească în politici care creează stabilitate în vecinătatea Europei.
Jean-Claude Juncker a mai spus că, în ce priveşte situaţia internă, Europa nu este cu adevărat Europa fără modelul său social.
De altfel, comisia Juncker a iniţiat dezbateri privind aşa-numitul pilon social ca fiind unul de bază pentru viitoarea Uniune Europeană, iar în cele mai recente documente ale Uniunii acest aspect este clar menţionat.