Jean-Claude Juncker, desemnat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene
Jean-Claude Juncker a fost desemnat de şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene
Articol de Cerasela Rădulescu, 28 Iunie 2014, 13:16
Liderii celor 28 de state membre l-au desemnat pe Jean-Claude Juncker cu o majoritate calificată ca succesor al lui Barroso la şefia Comisiei Europene.
Singurele ţări care au votat împotriva luxemburghezului Jean-Claude Juncker au fost Marea Britanie şi Ungaria.
"Vă anunţ oficial că am decis, în Consiliul European, să-l propunem parlamentului pe Jean-Claude Junker ca şef al Comisiei Europene. A fost votat cu o majoritate calificată. În afară de Marea Britanie şi Ungaria, toate celelalte state membre au votat în favoarea lui", a spus preşedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy.
Imediat după acest anunţ, fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker s-a declarat mândru şi onorat de această desemnare.
Premierul britanic, David Cameron, care se confruntă cu presiuni în ţara sa pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a condus o campanie înverşunată împotriva nominalizării lui Juncker la şefia Comisiei Europene, considerându-l un federalist de modă veche.
Liderii europeni se vor întâlni din nou pe 16 iulie, în cadrul unui dineu informal pentru a conveni asupra ocupării altor funcţii din Uniunea Europeană şi anume cea de preşedinte al Consiliului European, în locul lui Herman Von Rompuy şi cea de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă a Uniunii, funcţie deţinută în prezent de către Catherine Ashton.
Situația din Ucrainei, pe agenda șefilor de stat și de guvern
Pe agenda discuţiilor şefilor de stat şi de guvern s-a aflat vineri, ca subiect important şi situaţia din Ucraina.
Liderii europeni regretă faptul că acordul de încetare a focului, respectat numai de către Kiev, nu a dus la încetarea completă a ostilităţilor militare.
Ei îndeamnă Federaţia Rusă să-şi folosească în mod activ influenţa asupra grupurilor armate ilegale pentru a opri fluxul de arme şi militanţi peste graniţă.
"Acordăm sprijinul nostru planului de pace anunţat de către preşedintele Poroşenko şi în timp ce încetarea focului este respectată de către Ucraina, acest lucru nu se întâmplă şi în estul ţării. Ne aşteptăm ca până luni să fie îndeplinite condiţiile noastre. Vrem ca încetarea focului să devină efectivă. De asemenea, cerem ca autorităţile ucrainene să reia controlul eficient al frontierei în cele trei puncte şi cerem eliberarea ostaticilor, iar totodată dorim lansarea de negocieri substanţiale pentru aplicarea procesului de pace, toate acestea în următoarele trei zile", a spus Herman Von Rompuy.