Japonia, tot mai multe victime
Duminică, poliţia din nord-estul ţării a estimat că numai în prefectura Myagi - una dintre regiunile cele mai grav afectate - 15.000 de persoane ar putea să fi fost ucise.
Articol de Simona Mihăescu, 20 Martie 2011, 09:26
Potrivit unui ultim bilanţ, 8.133 de persoane au fost ucise, iar alte 12.272 continuă să fie date dispărute, în urma devastatorului cutremur de pământ şi a tsunami-ului care a urmat.
Corespondentul BBC din capitala Tokyo relevă că devine din ce în ce mai evident faptul că numărul victimelor va depăşi 20.000, adăugând că milioane de persoane au fost afectate de seismul cu magnitudinea de 9,0 grade, iar aproximativ 400.000 trăiesc în adăposturi temporare total inadecvate.
Armata japoneză s-a alăturat eforturilor în vederea stabilizării situaţiei la centrala nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma devastatorului cutremur de pământ şi a tsunamiului generat de acesta care au lovit recent ţara.
Personal militar a pompat tone de apă de mare într-o pompă colectoare pentru a răci combustibil nuclear.
Sistemele de răcire de la centrala nucleară Fukushima Daiichi s-au stricat după producerea seismului, în urmă cu nouă zile, ceea ce a dus la scurgerea de radiaţii.
Între timp, echipe speciale formate din ingineri şi muncitori continuă să lucreze pentru a restabili alimentarea cu energie a centralei, potrivit BBC SERVICIUL MONDIAL.
Guvernul Japoniei se confruntă cu noi dificultăţi în stabilizarea reactorului 3 al centralei nucleare de la Fukushima a cărui temperatură a început din nou să crească - transmite AFP.
Anterior, autorităţile anunţaseră progrese în stabilizarea acestui reactor şi apropierea de normal a temperaturii altor două.
Potrivit experţilor, la distanţe de peste 30 de kilometri de centrală, radioactivitatea nu implică riscuri imediate pentru sănătate, dar au apărut anunţuri oficiale privind contaminarea uşoară a unor alimente în regiunea Fukushima şi a apei de la robinet în zona Tokyo.
De asemenea, oamenii se tem şi că ploile prognozate pentru astăzi ar putea aduce la sol particule radioactive.
Şedinţă specială de guvern
Guvernul se reuneşte duminică, în şedinţă specială, pentru a analiza situaţia din Japonia în urma evoluţiilor de la centrala nucleară Fukushima.
La ultima şedinţă a executivului, premierul Emil Boc a decis, la propunerea ministrului de externe,Teodor Baconschi să fie constituită, la nivelul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o celulă de reacţie rapidă, care să furnizeze guvernului informaţii cu privire la evoluţia situaţiei.