Japonia scoate din uz patru dintre reactoarele avariate de la Fukushima
Japonia scoate din uz patru din reactoarele avariate de la Fukushima, după trei săptămâni în care specialiştii au încercat fără succes să repare sistemul de răcire al centralei, iar nivelul radiaţiilor a crescut îngrijorător. FOTO: Agerpres
Articol de Mihaela Mihai, 30 Martie 2011, 17:12
Situaţia centralei, grav afectată de cutremurul şi de valul seismic din 11 martie, a impus şi înăsprirea măsurilor de securitate la unităţi nucleare din Japonia, dar şi din alte zone ale lumii.
Alertă maximă - aşa a descris premierul Naoto Kan starea în care se află acum autorităţile de la Tokyo, după dezastrul de la Centrala nucleară de la Fukushima.
Pentru ca scenariul să nu se repete, responsabilii niponi au decis să sporească normele de securitate de la centralele nucleare şi să controleze de urgenţă toate reactoarele.
Şi asta pentru că Japonia, o ţară cu o puternică activitate seismică, are nu mai puţin de 55 de reactoare nucleare, toate situate în zone de coastă, şi care asigură 30% din necesarul de energie al ţării.
Tot miercuri, după trei săptămâni în care inginerii au încercat din răsputeri să repare sistemul de răcire al Centralei de la Fukushima, s-a decis ca patru reactoare ale unităţii să fie scoase din uz.
Măsurătorile arătaseră, cu puţin timp înainte, o creştere a concentraţiei de iod radioactiv în apa Oceanului Pacific, la doar 300 de metri de unitate, un nivel de aproape 3.300 de ori mai mare decât normele legale, în creştere faţă de duminică.
Este luată, de asemenea, în calcul şi varianta acoperirii reactoarelor avariate cu un material special pentru ca, pe viitor, să nu mai existe scurgeri de materiale radioactive.
Veche de aproape 40 de ani, centrala nu a fost concepută să reziste valului tsunami de 14 metri, care a făcut ravagii la 11 martie, în urma celui mai puternic seism înregistrat vreodată în Japonia.
Operatorul unităţii, Tokyo Electric Power (TEPCO), a acceptat chiar ajutorul unor experţi ai grupului nuclear francez Areva, specializat în decontaminarea deşeurilor radioactive, iar departamentul american al energiei a pus, de asemenea, la dispoziţia TEPCO roboţi rezistenţi la radiaţii.