Iurie Leancă va cere sprjin guvernamental comuniştilor şi liberalilor
La Chişinău, premierul desemnat, Iurie Leancă, a anunţat că va purta consultări cu comuniştii şi cu liberalii, solicitându-le sprijin pentru votul de învestitură al viitorului guvern.
Articol de Victor Pogor, 30 Ianuarie 2015, 08:39
Deocamdată el nu are susţinerea politică necesară.
Premierul desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a forma echipa guvernametală şi a cere votul de învestitură în parlament, precizează redactorul Radio Chişinău.
Iurie Leancă este susţinut deocamdată doar de Partidul Liberal Democrat, din care face parte şi Partidul Democrat, cele două formaţiuni care au anunţat că-şi asumă actul guvernării prin constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană.
Acestea deţin împreună doar 42 de locuri în parlament, din totalul celor 101, în timp ce este nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca guvernul să fie votat.
Iurie Leancă a declarat că va purta negocieri atât cu Partidul Comuniştilor, cât şi cu cel liberal pentru a-şi asigura voturile lipsă.
Comuniştii au aunuţat însă din start că nu vor susţine un guvern condus de Iurie Leancă.
Liderul comunist, Vladimir Voronin, a dat de înţeles că şi-ar dori un tehnocrat în fruntea executivului, condiţie în care comuniştii ar susţine guvernul minoritar al alianţei.
Liberalii, cu care democraţii şi liberal-democraţii au negociat până în ultimul moment crearea unei alianţe de guvernare din trei partide proeuropene, nu sunt la fel de categorici.
Ei au precizat că vor lua o decizie în urma unor consultări suplimentare.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a lansat un apel către PLM, prin care îi solicită să sprijine guvernul condus de Iurie Leancă, pentru continuarea parcursului european.
Dacă şi liberalii vor refuza să susţină cabinetul de miniştri pe care-l va propune Iurie Leancă, preşedintele Nicolae Timofti va trebui să desemneze un alt premier care să fie acceptat şi de partidele din afara aliantei PLDM-PDM.
Dacă guvernul nu este votat, parlamentul poate fi dizolvat, dacă în termen de 45 de zile de la prima solicitare nu reuşeşte să învestească un alt guvern.
Potrivit experţilor, este puţin probabil să se ajungă la anticipate, întrucât acestea nu le-ar conveni partidelor din noua alianţă şi nici comuniştilor, care s-au prăbuşit la alegerile din 30 noiembrie şi riscă să piardă şi mai mult în eventualitatea unui nou scrutin.