Isărescu: Un eşec al privatizării Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori
Guvernatorul BNR avertizează că un eşec al privatizării Oltchim "nu dă bine" pentru investitori, amintind că FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vânzării combinatului, ci demararea procesului.
Articol de Flori Doman, 27 Septembrie 2012, 18:20
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că eşecul privatizării combinatului Oltchim nu poate însemna neapărat lichidarea acestuia, ci mai degrabă realuarea procesului, dar şi că "un eşec este un eşec" şi că "nu dă bine".
"Un eşec este un eşec, nu dă bine. Ca semnatar al acordului cu Fondul, condiţia care era pusă acolo pentru mai multă precizie era să se îndeplinească paşii legaţi de privatizare. Nu era condiţionat de terminarea privatizării pentru că ştim cu toţii că un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales una de succes, depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de condiţiile internaţionale. Eşecul privatizării nu poate însemna neapărat lichidarea combinatului, ci reluarea procesului, depinde cum va fi această etapă tranzitori"', a ţinut să precizeze Mugur Isărescu.
Ponta: FMI ne-a spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, întrebat dacă a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni, că Fondul a transmis că a fost foarte important de dat semnalul de voinţă politică pentru a face privatizarea.
"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a apărut în vara asta. Problema Oltchimului, care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat, este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat", a spus Ponta, întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013, solicitând o derogare în acest sens.
Primul ministru a spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim.
La sfârşitul săptămânii trecute, Dan Diaconescu a câştigat licitaţia cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care a oferit 203 milioane lei.
Contractul de privatizare nu a fost, însă, semnat, iar avocaţii lui Dan Diaconescu susţin că sunt pregătiţi să negocieze, în continuare, pe marginea documentului şi că nu se grăbesc să semneze.