Isărescu: În România avem mai multe preţuri care cresc, decât preţuri care scad
Cu excepţia lunii iunie, când s-au redus preţurile la alimente datorită TVA în toată perioada precedentă, dar şi în perioada viitoare, în România avem mai multe preţuri care cresc decât preţuri care scad.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Februarie 2016, 14:39
Banca Naţională a României a modificat în urcare prognoza privind nivelul inflaţiei la finalul acestui an de la 1,1% la 1,4% şi anticipează o rată a inflaţiei la sfârşitul lui 2017 de 3,4%, foarte aproape de limita superioară a intervalului ţintit de banca centrală.
Inflaţia va rămâne însă negativă până în luna mai, după care va reintra în teritoriu pozitiv, o dată ce efectele reducerii de TVA la produsele şi serviciile alimentare se vor disipa, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Pe de alta parte însă el atrage atenţia asupra faptului că variaţiile de la lună la lună ale preţurilor de consum au redevenit pozitive şi că există multe preţuri care cresc.
"Cu excepţia lunii iunie, când s-au redus preţurile la alimente datorită TVA în toată perioada precedentă, dar şi în perioada viitoare, deci până în decembrie, şi probabil că în viitor, în România avem mai multe preţuri care cresc decât preţuri care scad. De aici şi percepţia pe care nu trebuie să o blamăm a populaţiei că preţurile încă cresc. Sunt mii de preţuri într-un magazin şi fiecare are percepţia lui, se uită şi simte cam care este mişcarea preţurilor", a spus Isărescu.