Isărescu dă asigurări că sunt bani pentru rambursarea tranşelor către FMI
Guvernatorul BNR îi asigură pe români că ţara noastră nu se poate confrunta cu o criză bancară asa cum este în Cipru, şi că România va putea achita datoria către FMI.
Articol de Simona Mihăescu, 29 Martie 2013, 09:23
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu consideră că România nu se poate confrunta cu o criză bancară precum cea din Cipru.
Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că există diferenţe foarte mari între situaţiile fiscale ale celor două state, dar şi între cele două sisteme bancare.
"Nu sunt asemănări între situaţia din Cipru şi la situaţia din România. Nu numai că nu sunt asemănări, dar sunt şi diferenţe de la cer la pământ. În România tot sistemul bancar este cam jumătate din PIB. În Cipru este de vreo 8 ori mai mare decât PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din România să crească de vreo 14 ori, repede, şi PIB să nu crească deloc, iar când a crescut sistemul bancar din România de la 20 la 40% din PIB între 2005 şi 2008 PIB creştea cu 4% pe an sau 8%. Diferenţa este de la cer la pămân" a explicat oficialul BNR.
Isărescu a adăugat că diferenţele între Cipru şi România sunt mari şi în privinţa situaţiei fiscale.
"Diferenţe mari sunt legate şi de situaţia fiscală. România a ieşit din situaţia de deficit excesiv, Cipru nu, România are sub 40% datoria publică, Cipru are 80% se duce spre 100%, şi nu are cum să sprijine bugetul din Cipru bănci care sunt de câteva ori mai mari decât bugetul şi care se bazează pe fluxuri externe. Noi nu avem aşa ceva", a arătat acesta.
El a mai spus că băncile cipriote au împreună 1,3% din întregul sistem bancar, iar fiecare are vreo 0,6% - 0,7%.
Rambursarea tranşelor către FMI, fără probleme
La brifingul de presă, Mugur Isărescu a dat asigurări că plata datoriei către FMI, în tranşe, nu se va simţi "nici pe piaţă şi nici în rezerva Băncii Naţionale a României".
"În luna februarie am rambursat o rată la Fondul Monetar Internaţional, dacă nu mă înşel de 600 milioane de euro, şi erau suficienţi cuceritori care spuneau 'ce o să păţească românii când o să dea banii înapoi'. I-am dat în februarie, o parte din bani, şi luna acesta am plătit o sumă ceva mai mică şi nu ştiu dacă dumneavoastră aţi simţit ceva sau dacă cineva a simţit ceva. Nici Banca Naţională nu a simţit, inclusiv rezerva nu a scăzut, ci a crescut pentru că am avut de unde să luăm bani sub formă de împrumut şi sub formă de cumpărări de valută", a spus guvernatorul.
Mai mult, Isărescu a susţinut că BNR mai face şi profit în urma rambursărilor pe care le face.
"Deci bani există. Uitaţi-vă la rezerva Băncii Naţionale şi la nivelul ajustărilor nu avem niciun fel de emoţie. Aşa ca să mai întărât lucrurile, dar numai ca să întărât, ci pentru că îmi sunteţi dragi, mai facem şi profit când dăm banii înapoi, în funcţie de coşul în care facem rambursarea", a adăugat Isărescu.