Isărescu: Băncile româneşti cer dobânzi mult mai mari la credite decât în alte ţări
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu apreciază că pentru a deveni mai atractive, băncile ar trebui să-şi micşoreze dobânzile la credite.
Articol de Radio România, 29 Martie 2014, 10:07
Activitatea de creditare se redresează lent, pentru că a scăzut semnificativ cererea de împrumuturi în valută.
"Creditarea în lei pare că merge într-un ritm destul de vioi. Scăderea creditării în valută este, însă, ceva mai accentuată decât creşterea la lei.(...) Fără să am o evaluare a băncii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valută, că va intra în terenul pozitiv", a declarat, vineri, la o conferinţă de presă guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu, susţine că, dacă vor să devină mai atractive, băncile ar mai putea reduce dobânzile la credite, chiar dacă rata de politică monetară nu a fost micşorată.
"Noi considerăm că rata de politică monetară, cum am spus şi în februarie, este bine poziţionată unde este, la 3,5%, dar în ceea ce priveşte dobânzile sau ratele de dobândă pe care le practică băncile, de la caz la caz şi în mod evident, mai este câmp de reducere, uitându-ne la cel puţin doi factori: la lichiditatea din piaţă, deci există lichiditate, cu alte cuvinte o presiune din partea lichidităţii pentru creşterea creditării, iar pe de altă parte şi la marjele dintre dobânzile active şi cele pasive", a spus acesta.
Mugur Isărescu a mai spus că dobânzile practicate de băncile româneşti la creditele pentru IMM-uri sunt mult mai mari decât în alte ţări europene, ceea ce reduce numărul de solicitări de împrumuturi, mai ales că multe societăţi nu sunt bine capitalizate şi au probleme acute de lichiditate.
"Nu văd România în Uniunea Bancară Europeană sau să treacă spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.- 12% la pasivele în lei şi 18% la cele în valută). Noi ne propunem acest lucru (n.r. - reducerea rezervelor), dar uitaţi că din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar dacă a luat-o la drum, merge destul de greu", susţine guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
Acesta a afirmat că a atras atenţia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piaţă care împiedică BNR să reducă rezervele.
"De un an le tot spun: Aveţi bani! În afară de surplusul de lichiditate care există pe piaţă, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piaţa monetară, mai aveţi un sac de bani în lei şi în valută în rezervele minime obligatorii în lei şi în valută. Suntem gata să le reducem când veţi da semnale clare sau veţi absorbi acest exces de lichiditate", a mai spus guvernatorul BNR.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an.