Isar anunţă o masură "stranie": introducerea unui "impozit zero"
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a declarat că Guvernul lucrează la un program ce prevede introducerea unui "impozit zero" pentru diferenţa între profitul obţinut într-o anumită perioadă şi cel declarat într-un interval anterior.
Articol de Sergiu Şteţ, 24 Mai 2012, 15:17
Lucian Isar, a declarat, miercuri, că se lucrează la un sistem de stimulare pentru mediul de afaceri, respectiv impozit zero pentru profitul care depăşeşte nivelul realizat în anul anterior, măsura pe care o apreciează ca fiind "stranie".
Această iniţiativă ciudată a noului ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, creează confuzie.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, spune că Ministerul aşteaptă clarificări şi o propunere concretă.
"Scopul este, fără îndoială, unul justificat şi anume acela de a încerca şă reducă evaziunea fiscală, de stimulare a declarării profitului, dar există diferite mecanisme. Cel propus de domnia sa este unul dintre aceste mecanisme. Urmează să vedem care dintre mecanisme este mai eficient", a spus Voinea.
Totodată, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, consideră scutirea de la plata impozitului pentru o parte din profit ar putea fi o propunere bună, însă nu este suficientă.
"Faptul că, deşi se reia creşterea economică atât în România, dar mai ales la nivel european, dar nu se creează noi locuri de muncă, arată că capitalul este mai bine remunerat decât munca. Pe de altă parte, mediul de afaceri propune de ani de zile neimpozitarea profitului reinvestit, care nouă ni se pare ca este o măsură mai profundă de stimularea investitorilor, mai ales a investitorilor autohtoni, pentru că ei sunt cei care creează cel mai mare număr de locuri de muncă şi ei sunt cei pe care se sprijină în mod stabil economia. Celelalte tipuri de afaceri sunt uneori foarte interesante, dar rămâi şi foarte uşor fără ele, vezi cazul Nokia", a declarat Pârvan.
Cu excepţia microîntreprinderilor, care pot alege între un impozit pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, restul firmelor din România plătesc impozit doar pe profitul realizat.
Pentru a reduce impozitele plătite statului, o parte dintre firme fac diverse achiziţii pentru a-şi micşora profitul.
Conform "Ziarul financiar", statul a încasat, anul trecut, din impozitele pe profit aproape două miliarde şi jumătate de euro.