IRES: Românii nu sunt interesaţi de politică
Românii sunt puţin interesaţi de politică. Tind să fie mai interesate de politică persoanele de peste 65 de ani, bărbaţii, cei care locuiesc în judeţele Moldovei şi cei care locuiesc la oraş.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Decembrie 2012, 14:02
Aproape două treimi dintre români sunt deloc sau puţin interesaţi de politică, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Evaluare şi Strategie - IRES.
Ancheta sociologică a fost realizată cu două zile înainte de alegerile parlamentare de duminica trecută pe un eşantion de aproape 1.400 de persoane şi are o marjă de eroare tolerată de 2,7%.
Conform sondajului, atunci când votează un candidat, jumătate dintre români ţin cont de partidul din care acesta face parte sau de imaginea sa.
Pe segmente de populaţie, tind să fie mai interesate de politică persoanele de peste 65 de ani, bărbaţii, cei care locuiesc în judeţele Moldovei şi cei care locuiesc la oraş, potrivit sondajul IRES, citat de redactorul RRA, Sergiu Şteţ.
Campania electorală pe internet "a prins" la tineri
Dezbaterile electorale au fost urmărite doar de jumătate dintre cei cu vârsta de peste 18 ani.
Când vine vorba însă de urmărirea campaniei electorale pe internet, tinerii dau un răspuns afirmativ în proporţie mai ridicată; la fel persoanele cu studii superioare, locuitorii din Transilvania, Banat şi Moldova şi bărbaţii
Doar patri din 10 români au votat candidaţii în funcţie de programul lor.
Peste jumătate au ţinut cont mai degrabă de imaginea candidatului sau de formaţiunea politică pe care o reprezintă.
Respondenţii din Transilvania şi Banat ţin cont de programul candidatului în cea mai ridicată proporţie, în timp ce respondenţii din Sud şi Bucureşti ţin cont de acest aspect în cea mai scăzută proporţie.
Pentru cei din urmă, partidul din care face parte candidatul este un factor mai important în luarea deciziei decât pentru locuitorii din alte regiuni ale ţării.
Campania electorală nu a influenţat votul
Conform sondajului IRES, campania electorală nu prea a influenţat opţiunea de vot.
Doar 15% dintre respondenţii sondajului au spus că informaţiile aflate din presă sau afişaj electoral i-au determinat să-şi schimbe intenţia de vot.
De altfel, întrebaţi când s-au hotărât cu cine să voteze, aproape două treimi dintre respondenţii anchetei IRES au spus că ştiau cum vor vota înainte să înceapă campania electorală.
Românii ştiu şi nu prea ce fac parlamentarii
Datele relevă faptul că oamenii nu sunt foarte bine informaţi cu privire la rolul pe care îl îndeplinesc parlamentarii: 50% dintre români au declarat că parlamentarii îndeplinesc funcţii legislative, 19% au considerat că cei pe care tocmai i-au votat au funcţii executive.
Un procent deloc neglijabil, 25%, nu cunoaşte ce tip de funcţie au parlamentarii.
Preponderent bărbaţii, persoanele cu vârste peste 50 de ani, absolvenţii de studii superioare şi rezidenţii din mediul urban au identificat corect tipul funcţiilor pe care le au parlamentarii.