Ion Păduraru, noul candidat la funcţia de premier al Republicii Moldova
De profesie jurist, Ion Păduraru este consilierul preşedintelui din 2012, a fost ministru al justiţiei în guvernul condus de Ion Sturza.
Articol de Victor Pogor, 15 Ianuarie 2016, 10:02
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat aseară drept candidat la funcţia de prim-ministru pe secretarul general al administraţiei prezidenţiale, Ion Păduraru.
Înainte de a face nominalizarea, preşedintele respinsese de două ori candidatura controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc, propus de Partidul Democrat.
După cum transmite Radio Chişinău, mii de oameni au demonstrat ieri în capitala moldoveană împotriva numirii lui Plahotniuc, iar mai multe organizaţii neguvernamentale i-au cerut preşedintelui să aleagă un candidat integru pentru funcţia de premier.
Nicolae Timofti şi-a motivat decizia prin faptul că nu mai există o majoritate parlamentară, în condiţiile în care şapte deputaţi din cei 56 de susţinători ai noii alianţe şi-au retras ulterior sprijinul.
Şeful statului a subliniat că a luat în calcul integritatea, profesionalismul, experienţa juridică şi calităţile personale ale lui Ion Păduraru, exprimându-şi speranţa că guvernul propus de acesta va fi susţinut de parlament.
Premierul desemnat, Ion Păduraru, a declarat că speră că echipa de miniştri şi programul de guvernare cu care va veni în faţa parlamentarilor vor fi sprijinite.
El a accentuat că printre priorităţile sale se numără stabilizarea situaţiei economice, restabilirea relaţiilor cu instituţiile internaţionale şi implementarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat pentru un post privat de televiziune că numirea lui Ion Păduraru ar putea împinge Republica Moldova spre alegeri anticipate.
De profesie jurist, Ion Păduraru este consilierul preşedintelui din 2012, a fost ministru al justiţiei în guvernul condus de Ion Sturza.
Premierul desemnat are la dispoziţie 15 zile ca să obţină vot de încredere în parlament.
În caz contrar, şeful statului este obligat să dizolve legislativul şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.