Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit Emblema de Onoare a Armatei Române
Foştii şefi de stat Emil Constantinescu şi Ion Iliescu au primit din partea ministrului apărării, Corneliu Dobriţoiu, Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace, pentru întreaga activitate.
Articol de Alina Dobrinescu, 24 Octombrie 2012, 16:13
Corneliu Dobriţoiu a conferit, miercuri, Emblema de Onoare a Armatei României foştilor şefi de stat, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului armatei".
"Este o mare onoare pentru această instituţie, în acest moment aniversar, să se plece cu o recunoştinţă în faţa bărbaţilor de stat care au conferit prin actul lor executiv armatei tot ce avea nevoie la momentul respectiv. Au sprijinit armata în momentele grele, preaderării la NATO, au împărtăşit cu noi şi emoţiile, şi suferinţele pierderilor din teatrele de operaţii, au împărtăşit cu noi totuşi gândul că România, la graniţa de Est a Alianţei, are şi responsabilităţi alături de aliaţi în spiritul apărării unor valori universale comune", a declarat Corneliu Dobriţoiu.
Fostul preşedinte al ţării Ion Iliescu a spus că momentul care îl leagă cel mai mult de Armata Română este cel al Revoluţiei din 1989.
"Eu aş evoca momentul care m-a legat cel mai puternic de Armata Română, zilele şi nopţile pierdute în decembrie 1989. Atunci am petrecut zile şi nopţi alături de conducerea Armatei, la Marele Stat Major, în sediul din Drumul Taberei, în condiţii dramatice şi grele. Atunci am văzut o dată în plus ce înseamnă o armată în viaţa unui stat. Armata este instituţia care defineşte statul în ultimă instanţă", a precizat Iliescu.
Ion Iliescu a precizat că ţara noastră traversează o perioadă dificilă, iar bugetul pentru Armată este unul "îngustat".
Potrivit acestuia, ponderea salariilor în bugetul ministerului este foarte mare, rămânând astfel foarte puţini bani pentru activităţile armatei şi dotările tehnice.
Şi fostul şef de stat Emil Constantinescu, decorat de ministrul Apărării, le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la eveniment pentru faptul că, în timpul mandatului său, militarii au înţeles proiectul de reformare a armatei şi l-au aplicat ca atare.
''Vreau să aduc un omagiu veteranilor prezenţi aici care au înfruntat pe câmpurile de luptă inamicul din cel de-Al Doilea Război Mondial, dar care au înfruntat apoi şi greutăţile tranziţiei cu bărbăţie şi curaj. La ei m-am gândit atunci când am reintrodus ordinele militare, în primul rând Ordinul Mihai Viteazul şi tradiţiile legate de acesta, prin care şeful statului, comandantul Armatei, este şi capul acestui ordin. În acelaşi timp, aş vrea să mulţumesc încă o dată public tuturor celor care în timpul mandatului meu au înţeles proiectul de reformare a armatei şi nu numai că l-au înţeles, dar l-au şi aplicat, chiar dacă acesta prevedea reduceri drastice ale personalului militar, dar în acelaşi timp, o relaţie corectă între grad şi funcţie", a declarat Constantinescu.
În a doua parte a ceremoniei a avut loc aprinderea ''Flăcării Eterne'', la sediul Ministerului Apărării Naţionale fiind construit un monument în cinstea eroilor neamului.
La ceremonie au participat secretarii de stat din Ministerul Apărării Naţionale, şeful Statului Major, Ştefan Dănilă, câţiva dintre militarii răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan, dar şi soldaţii angajaţi ai MApN.