Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu au calitatea de inculpaţi în dosarul Mineriadei din 1990
Ion Iliescu era, în iunie 1990, preşedinte al României şi preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, iar Petre Roman era prim-ministru al Guvernului provizoriu.
Articol de Diana Surdu, 16 Ianuarie 2025, 09:50
Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu au fost înştiinţaţi miercuri de procurori că au calitatea de inculpaţi în dosarul Mineriadei din 1990, care a înăbuşit violent protestele din Piaţa Universităţii şi s-a soldat cu morţi şi răniţi.
Ion Iliescu era în iunie 1990 preşedinte al României şi preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, iar Petre Roman era prim-ministru al Guvernului provizoriu.
Cei doi s-au prevalat de dreptul la tăcere, după cum a declarat procuroarea de caz Daniela Dediu, care a mers la fostul preşedinte acasă pentru a-i aduce la cunoştinţă acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii.
"Acest moment procesual nu au vrut să dea declaraţii. Nu ştim dacă îi trimitem în judecată. Este o etapă procesuală. Beneficiază încă de prezumţia de nevinovăţie. Îşi pot face apărări şi eu nu pot să mă pronunţ la acel moment cu privire la o eventuală soluţie care se va da în acest dosar", a spus Daniela Dediu.
Apărătorul lui Ion Iliescu spune că el l-a sfătuit pe clientul său să nu dea declaraţii.
"I-a fost adusă la cunoştinţă calitatea şi a semnat procesul-verbal. Este vorba de o strategie de apărare", a spus avocatul Andrei Gheorghe.
În schimb, Petre Roman s-a prezentat la Parchetul General în această dimineaţă şi a susţinut că acuzaţiile ar fi nedrepte şi chiar că guvernul său ar fi fost una dintre victimele Mineriadei din 1990.
Anchetatorii notează că, în contextul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din Bucureşti, începute din 22 aprilie, Ion Iliescu, Petre Roman şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva liderilor de opinie şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau era susceptibilă de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie)