Ion Iliescu îşi lansează volumul “Fragmente de viaţă şi de istorie trăită”
Fostul preşedinte Ion Iliescu, liderul onorific al Partidului Social Democrat, şi-a lansat vineri o nouă carte, intitulată "Ion Iliescu - Fragmente de viaţă şi de istorie trăită".
Articol de Alina Dobrinescu, 22 Iulie 2011, 16:12
În acest volum, despre care autorul spune că nu este o carte de memorii în sensul clasic, fostul şef de stat a adunat mai multe texte pe care le-a scris şi publicat în decursul anilor şi care "ca un puzzle incomplet" prezintă o imagine a evoluţiei sale în cele opt decenii de viaţă.
Cartea conţine o biografie succintă, ce acoperă anii de dinaintea Revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii '80, legate mai ales de preocupările sale din perioada activităţii la Consiliul Naţional al Apelor şi la Editura Tehnică.
Totodată, Ion Iliescu a inclus în carte şi un text elaborat în martie 1989 pe care intenţiona să-l transmită la postul de radio Europa Liberă, care însă nu a mai ajuns la destinaţie.
"Scris în condiţiile primăverii anului 1989, în plină dictatură, sub supravegherea strictă a Securităţii, textul este o chemare directă la acţiune pentru înlăturarea clanului Ceauşescu", afirmă Iliescu, în cuvântul înainte postat pe blog.
Fostul preşedinte prezintă în carte principalele momente ale Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi consacră un capitol important eforturilor pentru promovarea noilor relaţii internaţionale ale României.
Ion Iliescu scrie şi despre cele două alternanţe la guvernare din 1996 şi 2000 ca expresie a funcţionării principiilor şi mecanismelor politice democratice.
De asemenea, el face şi o analiză a partidului pe care l-a fondat - FSN, trecând apoi în revistă schimbările pe care formaţiunea politică social-democrată le-a suferit până în prezent.
"Trecerea în revistă a istoriei celor 21 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, cu reuşite şi nereuşite, cu experienţe pozitive şi negative, cu bune şi cu rele, trebuie să fie prilej de învăţăminte pentru toţi, să ne inspire pentru a găsi căile cele mai potrivite de redresare şi de cuplare a României la procesul în curs de construcţie europeană, în condiţiile adâncirii procesului amplu de globalizare a economiei şi a vieţii sociale, în beneficiul tuturor cetăţenilor ţării", afirmă fostul şef de stat.