Ion Diaconescu, evocat în Camera Deputaţilor
Deputaţii au evocat, luni, într-o şedinţă solemnă memoria fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor din perioada 1996-2000 şi fost lider al PNŢCD, Ion Diaconescu.
Articol de Andrei Şerban, 18 Octombrie 2011, 11:29
La începutul şedinţei dedicate evocării lui Ion Diaconescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declara că prin dispariţia fostului lider al PNŢCD, România a pierdut un simbol al luptei anticomuniste şi un susţinător al valorilor democratice.
"Fără îndoială, Ion Diaconescu a fost şi va rămâne în conştiinţa noastră ca un reper al demnităţii, al dialogului şi al echilibrului în politică", a afirmat Roberta Anastase.
Deputatul PSD, Adrian Năstase, a spus despre Ion Diaconescu că a fost un partener şi un adversar politic, care a refuzat să devină un fanatic, cu toate că a suferit mult în închisorile comuniste.
"Exprim şi eu regretul profund pentru dispariţia unui om care, înainte de toate, a fost un mare democrat şi un mare patriot şi să păstrăm vie în panteonul parlamentului şi al vieţii noastre politice amintirea celui care a fost Ion Diaconescu", a declarat Adrian Năstase.
Deputatul PDL, Theodor Paleologu a punctat în cuvântul său trei perioade care au marcat viaţa politică a lui Ion Diaconescu: tinereţea militantă în Partidul Naţional Ţărănesc din anii '30, anii de închisoare politică şi anii '90 - importanţi pentru instaurarea sistemului democratic în România postcomunistă.--fb1
"Ceea ce a marcat în mod tragic viaţa lui este lunga detenţie în închisorile comuniste imediat după înscenarea de la Tămădău, el fiind eliberat târziu în anii '60, cu domiciliu obligatoriu. Toţi cei care l-au cunoscut în închisoare au vorbit despre extraordinarul lui curaj, demnitate, forţă de rezistenţă şi, fără, îndoială a fost un om exemplar în contextul închisorii", a afirmat deputatul democrat-liberal.
Theodor Paleologu a subliniat, de altfel, că Ion Diaconescu a fost un om ataşat faţă de toţi care l-au cunoscut, un om modest şi de o corectitudine şi discreţie exemplare.
Deputatul UDMR, Marton Arpad a precizat că el nu a fost unul dintre acei deputaţi apropiaţi ai lui Ion Diaconescu după 1989, însă a adăugat că, după ce l-a cunoscut pe acesta, a ajuns să-l aprecieze, situându-se chiar de "aceeaşi parte a baricadei".
"Când am ajuns, după alegeri, în Bucureşti, viziunea mea s-a cam schimbat. După evenimentele din Piaţa Universităţii deja am acceptat mai greu cum că în PNŢCD s-au tipărit bancnote false, că ei au împărţit anumite substanţe celor de la miting. Am auzit de devastarea acestui partid. După ce am fost validaţi toţi deputaţii l-am cunoscut pe Ion Diaconescu, un om blând, modest, echilibrat, în privinţa căruia am constatat că, împreună cu partidul său, suntem pe aceeaşi parte a baricadei. Am luptat pentru retrocedarea pământurilor şi a pădurilor împreună, am votat împotriva Constituţiei din 1991 împreună", a afirmat deputatul UDMR.
Fostul preşedinte al PNŢCD, Ion Diaconescu, a murit pe 11 octombrie, la vârsta de 94 de ani.