Iohannis: Ziua Unirii Principatelor Române a confirmat drumul spre modernitate şi unitate naţională
Ziua Unirii Principatelor Române a confirmat drumul spre modernitate şi unitate naţională, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în Aula Palatului Patriarhal.
Articol de Alina Stănuţă, 24 Ianuarie 2019, 13:21
În vremuri grele, adevăraţii oameni de stat trebuie să acţioneze în beneficiul cetăţenilor, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis la sesiunea de comunicări ştiinţifice organizată la Palatul Patriarhiei din Capitală, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
La eveniment au mai fost prezenţi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi preşedintele Academiei.
Ziua Unirii Principatelor Române a confirmat drumul spre modernitate şi unitate naţională, spunea preşedintele Klaus Iohannis în Aula Palatului Patriarhal, ridicat pe locul în care, în urmă cu 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza era ales şi la Bucureşti domnitor al Principatelor Române.
"Trebuie să învăţăm din trecut, în beneficiul generaţiilor de astăzi şi al moştenrii pe care suntem datori să o lăsăm generaţiilor viitoare", mai menţiona şeful statului, Klaus Iohannis, care a amintit că în 1859, Principatele Române îmbrăţişau valorile europene şi intrau într-un amplu proces de modernizare şi consolidare a statului.
Klaus Iohannis: De 160 de ani românii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei, prin edificarea unui stat al legii, al democraţiei şi demnităţii umane, al libertăţii şi egalităţii. Acest parcurs a fost marcat de viziune, dar şi de sacrificiu, de angajament, dar şi de jertfă.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spunea în cuvântul său că desfăşurarea sesiunii solemne reprezintă un eveniment patriotic, cultural şi spiritual, dar şi un omagiu adus memoriei domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Patriarhul Daniel: Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, este de fapt unirea de bază, deoarece ea a constituit temelia pentru formarea statului român modern, în anul 1862, numit România, temelie pentru obţinerea independenţei naţionale româneşti, la 9 mai 1877 şi mai ales temelie pentru Marea Unire din 1 Decembrie, de la Alba Iulia.
Anterior acestui moment, preşedintele Klaus Iohannis a participat la slujba de Te Deum oficiată la Catedrala Patriarhală şi a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.