Iohannis: România poate fi pilonul estic al UE
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că România poate fi pilonul estic al Uniunii Europene şi pledează ferm pentru ca relaţia transatlantică să fie întărită.
Articol de Oana Bâlă, 23 Ianuarie 2018, 17:37
Şeful statului a ţinut un discurs la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că 2018 este momentul asumării proiectului de ţară, singurul care poate răspunde adecvat riscurilor interne şi externe cu care se confruntă România.
Şeful statului a precizat , în acest conext, că România trebuie să fie performantă, puternică şi rezilientă, cu o democraţie consolidată şi o justiţie independentă şi eficientă.
În opinia sa, avem o societate matură, care a dovedit că este capabilă să lupte pentru valorile în care crede.
"Acestă societate matură şi activă are nevoie de un stat, care trebuie să fie pe măsura ei. Doar un astfel de stat poate proiecta şi în exterior, în vecinătate, şi nu numai, aceste valori democratice şi ale statului de drept. Doar o astfel de Românie puternică în interior poate să facă faţă şi provocărilor externe, care nu sunt puţine. Doar astfel ne putem consolida rolul de furnizor de securitate şi stabilitate, pe care am început deja să jucăm în ultimii ani. Doar astfel profilul internaţional al României va continua să fie întărit, iar România va fi mai respectată de dumneavoastră, partenerii săi externi", a spus Klaus Iohannis.
Politica externă în 2018 va rămâne pe aceleaşi coordonate, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis şi a amintit că este necesară întărirea şi extinderea parteneriatului stratregic cu Statele Unite ale Americii, precum şi creşterea rolului şi eficienţei ţării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO.
Şeful statului a anunţat că România are, în continuare, ca obiective aderarea la Spaţiul Schengen şi la zona Euro şi consideră că apropierea Republicii Moldova de valorile europene este o prioritate permanentă pentru ţara noastră.
De asemenea, a făcut referire la dezvoltarea relaţiilor strategice cu Franţa, Germania, Polonia şi Italia.