Iohannis: România doreşte să fie parte a soluţiei în privinţa migraţiei
România se plasează pe poziţii de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE şi îşi doreşte să contribuie la găsirea de soluţii în privinţa migraţiei, a declarat preşedintele Iohannis, înaintea plecării la Consiliul European de toamnă.
Articol de Politica Romaneasca, 14 Octombrie 2015, 11:22
LIVE TEXT Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis:
"Mâine şi poimâine are loc, la Bruxelles, Consiliul European de toamnă".
"Pe ordinea de zi sunt câteva subiecte şi voi face scurte referiri la aceste chestiuni".
"Subiectul cel mai important, migraţia. Se va discuta despre migraţie. E foarte clar că acest fenomen a dus la situaţii complicate în interiorul UE, a dus la situaţii tensionate, dar, trebuie să recunoaştem că suntem pe calea cea bună de a găsi soluţii".
"Cu ocazia Consiliului de mâine şi poimâine vom discuta anumite aspecte ale migraţiei care nu ţin de interiorul UE".
"Vom discuta aspecte care ţin de securitatea frontierelor exterioare ale UE, despre chestiuni legate de ţările de provenienţă şi vom discuta şi despre despre ţările de trazit şi cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea ".
AUDIO Declaraţia de presă a preşedintelui
►România este şi doreşte să fie în continuare parte a soluţiei privind migraţia
"Dacă vorbim despre migraţie, cred că punctul de vedere al României este bine cunoscut, însă vreau să repet un lucru foarte important: România este şi doreşte să fie în continuare parte a soluţiei. România este solidară cu celalalte ţări membre ale UE".
"Abordările noastre se bazează întotdeauna pe solidaritate şi responsabilitate. Vom fi în continuare alături de celelalte state membre şi vom contribui la soluţii".
►România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen
"Asigurarea frontierelor exterioare este un capitol unde România stă foarte bine. Chiar dacă nu suntem membru Schengen, România îşi ia foarte în serios misiunea de apărare a frontierelor. România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen".
"Este important ca în rezolvarea crizei migraţiei să vedem care este sursa acestor valuri de migranţi. E clar că o locaţie foarte fierbinte şi probabil sursa cea mai importantă a migraţei este Siria".
"Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de refugiaţi, atât în ţările din Orientul Mijlocu, cât şi din UE".
"Soluţia este evident pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părţile implicate".
"Faptul că în ultima vreme Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluţionarea crizei, după părerea noastră, complică situaţia. Singura cale de ieşire din această criză este calea negocierii".
"Toate părţile implictate ar trebuie să fie aduse la masa negocierii".
"Este punctul de vedere oficial al României. Nu este un punct de vedere simplu, teoretic".
►Putem fi facilitatori în discuţii care pot duce spre pace în zonă
"România este printre puţinele ţări care mai are personal la Ambasada din Damasc. Putem fi facilitatori în discuţii care pot duce spre pace în zonă".
"Un rol foarte imrpotanrt îl au ţările de tranzit: Turcia".
"Alte subiecte: Uniunea Economică şi Monetară - raportul celor cinci preşedinţi".
"Una din temele de pe ordinea de zi de interes general: relaţia UE cu Marea Britanie, rolul Marii Britanii în UE".
►Discuţie cu Martin Schultz şi cu europarlamentarii români
"Cu ocazia deplasării la Bruxelles, mâine dimineaţă voi merge la Parlamentul European unde voi avea o discuţie cu Martin Schultz".
"Tot mâine, înainte de ţedinta CE, am invitat toţi parlamentarii europeni ai României la o întâlnire, necesară, după părerea mea, şi vreau sa fie doar prima dintr-o serie mai lungă".
"E nevoie ca europarlamentarii să aibă un schimb de vederi permanent cu preşedintele. Cu toţii reprezentăm acolo România şi cu cât o reprezentăm mai bine cu atât mai bune vor fi şi rezultatele".
"În acestă seara ma voi întâlni cu românii din instituţiile europene. Sunt oameni care lucrează acolo, care cunosc problemele României şi cred că un astfel de contact e nu numai bun, ci si important".
Întrebare: La Consiliul JAI nu s-a pus problem aderarii la Schengen. Va reproşaţi ceva?
"Nu, nu am nimic a-mi reproşa şi nici instituţiilor şi autorităţilor române".
"Problema nu a fost a României sau Bulgariei, ci a spaţiului Schengen, care în faţa migraţiei în puncte importante nu a mai funcţionat".
"Nu am considerat că e oportun să promomvăm o includere pe agenda consiliului JAI. Cu siguranţă diplomaţii între ei au discutat aceste chestiuni, dar repet că nu exista o opoziţie consolidată împotriva aderării României şi Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat ca e oportun să se discute.
"Nu se va discuta în Consiliul European, deoarece e în competenţa Consiliului JAI. Vom avea grijă ca la proxima ocazie, când e potrivită o astfel de discuţie, fără inflamări, să o repunem pe tapet".
politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţiile şefului statului.