Iohannis: Nu voi promulga modificările la Codurile penale în interesul parlamentarilor
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut azi, într-o conferinţă de presă, aprecieri asupra a trei legi cu impact mare asupra societăţii civile: finanţarea partidelor, legea partidelor şi legea pentru alegerile locale.
Articol de Politica Romaneasca, 18 Mai 2015, 13:48
De asemenea, şeful statului a subliniat că nu va promulga Codul Penal şi de Procedură Penală deoarece acestea conţin modificări în interesul parlamentarilor.
politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis.
LIVE TEXT principalele declaraţii ale preşedintelui Iohannis
► Voi face câteva aprecieri legate de trei legi: finanţarea partidelor, legea partidelor şi legea pentru alegerile locale.
►Voi face cateva referiri şi la acte normative care nu au ajuns încă la mine: Codul penal şi de procedură penală
Legea finanţării partidelor
►Primul pachet de legi: legea privind finanţarea partidelor, administraţia publica locală. Pentru mine este foarte important ca modificările legislative să ducă la o îmbunătaţire a situaţiei.
►Imbunătătirea vizează creşterea performanţei partidelor politice, creşterea transparenţei în gestionarea banilor in campanie şi în ansamblu, creşterea performanţei clasei politice.
►Aceste legi au fost promulgate.
► Nu sunt legi perfecte. Ştiu că au existat discuţii în spaţiul public.Fiecare în parte reprezintă un progres într-o direcţie bună.
►Au fost promulgate pentru că le consider un câştig.
►Legea finanţării partidelor a fost retrimisă în Parlament. Parlamentul a modificat legea şi a ajuns înapoi la promulgare.
Legea formării noilor partide
►A doua lege, cea referitoare la partide politice, conţine câteva modificări. Cea mai importanta: cea privind numărul de fondatori, în număr de trei.
►Se introduce prima dată noţiunea de partid local, acest lucru îl consider bun. Din acest motiv am promulgat legea.
►Vreau să răspund unei observaţii a societatii civile: eronat s-a înţeles că dacă un partid este inactiv este radiat. Acest lucru este posibil numai prin hotărâre judecătorească.
Legea privind alegerea autoritătii locale.
► Este un progres faţă de vechea forma a legislaţiei.
►Avem o noutate aparentă care în realitate înseamnă la o revenire a formei vechi a legii: alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean se face de către consilierii judeteni, nu de către populaţie.
►Am considerat că această lege este un progres şi am promulgat-o.
►Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, 51/2006.
►Primarul şi preşedintele de Consilii Judeţene pot fi membri în Adunarea generală a acţionarilor atunci când e vorba de o societate care se ocupă de utilităţi publice. Legea mi-a fost trimisa şi a ajuns a doua oară la Preşedinţie nu va fi promulgata.
►A fost retrimisă de predecesorul meu, acum a fost trimisă a doua oara la promulgare. Am serioase dubii în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către CCR şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. Trebuie să lămuresc un pic fondul problemei.
►Voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. Acest domeniu trebuie mai bine reglementat: incompatibilităţile trebuie clarificate după o discuţie publică.
►Acest act normativ vrea sa rezolve o parte din această problema folosind un subterfugiu: un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilităţi.
►Nu pot să nu mă refer şi la cîteva acte normative care sunt foarte mult discutate.
Nu sunt de acord ca parlamentarii să facă modificări în interes propriu
►Modificări posibile la Codul penal şi de Procedura penală. Codul penal şi de Procedură penală sunt acte normative noi.
►În privinţa Codului penal şi Codului de procedură penală, nu voi accepta modificări ale legii în interesul parlamentarilor. Nu voi promulga aceste modificări. Codul penal şi cel de procedură penală trebuie să rămână aşa cum sunt.
►Trebuie să funcţioneze un timp pentru a vedea dacă este nevoie de modificări.
►Consecinţă, dacă vor ajunge la promulgare astfel de acte normative nu vor fi promulgate.