Iohannis: Menţinerea unităţii celor 27 de state membre UE trebuie să rămână deviza noastră
Liderii Uniunii Europene şi-au reînnoit astăzi la Roma angajamentul european, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în oraşul etern.
Articol de Oana Bâlă, 25 Martie 2017, 18:35
Într-o declaraţie comună, cei 27 de şefi de stat şi de guvern s-au angajat să facă Uniunea Europeană mai puternică şi mai rezistentă.
De la summitul informal a lipsit premierul Marii Britanii, Theresa May, care va declanşa, săptămâna viitoare, procesul de ieşire din Uniunea Europeană. România a fost reprezentată la Roma de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că summitul informal de la Roma a reprezentat atât un moment de sărbătoare, cât şi unul de bilanţ.
Şeful statului preciza că există toate motivele să fim mândri că angajamentul de a dezvolta proiectul unic european va fi continuat. În opinia sa, declaraţia de la Roma este un document politic menit să definească o viziune comună pentru toate statele membre.
"Menţinerea unităţii celor 27 de state membre este şi trebuie să rămână deviza noastră în continuare. Textul declaraţiei este pozitiv şi echilibrat, în acord cu poziţia promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluate preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă şi o referire suplimentară la coeziune în ceea ce priveşte o Europă prosperă şi sustenabilă", a spus Klaus Iohannis.
O Europă sigură, o Europă prosperă şi durabilă socială, dar şi mai puternică pe scena globală sunt principalele obiective ale Declaraţiei de la Roma. Şi după cum preciza premierul italian Paolo Gentiloni, declaraţia confirmă unitatea europeană şi constituie o bună bază pentru viitor.
"S-a ajuns la o declaraţie care cred că este un pas înainte pentru Uniune. Unii ar putea să o considere prea ambiţioasă, alţii prea puţin ambiţioasă. Este corect că se comentează. Cine cunoaşte UE ştie că documentul constituie un pas înainte şi poate să fie o bună bază pentru anii viitori, pentru a avea o direcţie scbimbată. Deci se confirmă valorile noastre, se confirmă obiectivele noastre, se confirmă unitatea noastră şi importanţa de a continua când este necesar şi când este posibil cu forme de cooperare întărite", a susținut Paolo Gentiloni.
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au fost primiţi şi de Papa Francisc care spunea că Europa se confruntă cu un vid de valori şi condamna populism antiimigraţionist şi extremismul.
Adoptarea Declaraţiei de la Roma, salutată de Guvernul României
Adoptarea Declaraţiei de la Roma este salutată şi de Guvernul României.
Premierul Sorin Grindeanu susţine că România, alături de celelalte state membre şi de instituţiile comunitare, va acţiona pentru unitatea şi coeziunea europeană, pentru valorile şi libertăţile fundamentale care stau la baza construcţiei comunitare.