Iohannis: Majoritatea și opoziția trebuie să acționeze pentru interesul public
Şeful statului declară că într-o democraţie solidă nu este acceptabilă dictatura minorităţii, dar nici cea a majorităţii, care pe principiul "câştigătorul ia totul"poate afecta pluralismul.
Articol de Oana Bâlă, 06 Aprilie 2017, 21:24
La Palatul Cotroceni se desfăşoară astăzi şi mâine conferinţa internaţională cu tema "Interacţiunea dintre majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie", organizată de Administraţia Prezidenţială şi de Comisia de la Veneţia, cu sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că majoritatea construită pe un procent mare, dar rezultată dintr-un proces electoral cu o prezenţă scăzută la vot obligă cu atât mai mult la asumarea şi exercitarea responsabilă a guvernării.
Şeful statului a mai susţinut că într-o democraţie solidă nu este acceptabilă dictatura minorităţii, dar nici cea a majorităţii, care pe principiul "câştigătorul ia totul" poate afecta pluralismul şi funcţionarea democratică a societăţii.
"Sunt convins că într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât şi opoziţia trebuie, în egală măsură, să acţioneze având în vedere acelaşi angajament comun şi responsabil pentru interesul public al cetăţenilor şi al societăţii. Acest angajament trebuie să vină absolut întotdeauna pe primul loc înaintea mizelor oricăror confruntări politice, chiar dacă şi acestea sunt normale în democraţie", a spus Klaus Iohannis.
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni consideră că o justiţie independentă este prima caracteristică ce trebuie să se manifeste într-o democraţie stabilă şi flexibilă şi a adăugat că instituţia pe care o reprezintă susţine cu putere dialogul politic din România.
De asemenea, este de părere că relaţia dintre majoritate şi opoziţie este foarte importantă pentru funcţionarea instituţiilor democratice.
"Modul în care interacţionează majoritatea şi opoziţia se leagă direct de sănătatea democraţiilor, de credibilitatea şi stabilitatea lor şi reprezintă o chestiune extrem de pertinentă în România, dată fiind situaţia politică actuală care vedem că este abordată acum prin dialog politic, un proces pe care îl susţinem cu putere şi este o problemă pertinentă pentru Europa în general", a sustinut Gabriella Battaini-Dragoni.
În cadrul sesiunii de deschidere a conferinei internaţionale, au mai susţinut alocuţiuni preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi preşedintele Comisiei de la Veneţia.