Iohannis: Locul României este în spaţiul Schengen
Şeful statului a afirmat că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la acest spaţiu de liberă circulaţie, iar orice nelămuriri ţin de considerente pur politice.
Articol de Radio România, 29 Ianuarie 2015, 13:01
Preşedintele Klaus Johannis face din europenizarea completă a României un obiectiv central al mandatului său.
Într-un discurs rostit la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, şeful statului a afirmat că acest lucru înseamnă adoptarea monedei euro şi primirea în spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.
"Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spaţiul Schengen şi prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spaţiul Schengen, stat membru cu drepturi egale şi depline", a spus Iohannis la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi în România.
Preşedintele susţine că România îndeplineşte critieriile de aderare la Schengen, dar problema principală este "lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare".
"Îndeplinim integral criteriile de aderare la spaţiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier ţin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naţionale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăşi acest moment", a mai spus preşedintele.
Preşedintele a insisitat pe faptul că Uniunea Europeană reprezintă cea mai puternică garanţie a păcii şi stabilităţii.
Bucureştiul "poate deveni un exportator de securitate în regiune"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că independenţa României şi a Europei este profund legată de independenţa şi securitatea energetică, iar Bucureştiul poate deveni un exportator de securitate în regiune prin susţinerea interconectorilor energetici şi exploatarea resurselor proprii.
"Independenţa României şi a Europei este profund legată de independenţa şi securitatea energetică. România poate deveni un exportator de securitate în regiune printr-o politică a susţinerii interconectorilor energetici şi prin exploatarea resurselor proprii. România salută importanţa acordată obiectivului de realizare a uniunii energetice. Considerăm esenţială consolidarea procesului de consolidare a solidarităţii în interiorul Uniunii Europene, între Uniune şi vecinii săi, precum şi a acordării de prioritate proiectelor de infrastructură din această regiune", a spus Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditati la Bucuresti.
Este vorba despre întâlnirea anuală pe care şeful statului o are cu ambasadorii, în cadrul căreia sunt expuse priorităţile de politică externă ale României.