Iohannis la Riga: Perspectiva pentru R.Moldova trebuie să rămână una europeană
Parteneriatul Estic va fi consolidat, iar perspectiva pentru Republica Moldova trebuie să rămână una europeană, susţine preşedintele Klaus Iohannis, prezent la summitul de la Riga.
Articol de Simina Botar, 22 Mai 2015, 13:54
Liderii statelor membre ale Uniunii vor încheia în curând convorbirile purtate în capitala Letoniei, în cadrul summit-ului, cu omologii lor din şase ţări foste republici sovietice, între care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
Prezent la reuniune, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jüncker, a apreciat ieri drept premature discuţiile privind aderarea la forul comunitar al ţărilor din parteneriat.
CORESPONDENŢĂ DIN RIGA Liderii statelor UE au dat declaraţii cu multă plăcere la sosire, subliniind unitatea poziţiilor pe principalele subiecte ale summitului: susţinerea Ucrainei, susţinerea acordării regimului liber de vize pentru Ucraina şi Georgia, dacă acestea îşi îndeplinesc obligaţiile până la sfâştiul anului, reînnoirea angajamentului UE fată de cele şase state al Partneriatului Estic, dar probabil diferenţiat în funcţie de rezulatatele fiecăriei ţări. Întrebat de presa din Republica Moldova depre perspectiva de aderare a acestei ţări la UE, preşedintele Iohannis a reiterat poziţia comunitară.
Parteneriatul Estic nu este un instrument de aderare, ceea ce nu-i micşorează importanţa.
"Parteneriatul va fi consolidat şi va fi un parteneriat, aşa îl văd eu, foarte viu. Acordul de Asociere este în funcţiune, trebuie pus în funcţiune din plin. Perspectiva, sigur, după părerea mea, trebuie pentru Moldova să rămână una europeană", a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele Republicii Moldova, Timofti, este încă rezervat.
La finalul summitului se vor vedea rezultatele.
"Discuţiile care au avut loc pentru mine sunt mulţumitoare. Trăim cu speranţă şi vom fi susţinuţi mai departe să mergem pe drumul nostru pro-european", a spus Timofti
Despre declaraţiile de acum un an privind înaintarea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, preşedintele Timofti a observat: "De unde să ştim că o să fie război în Ucraina? Nici eu nu am ştiut, nici Europa nu a ştiut. Aşa este viaţa".
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost ultimul sosit.
El a fost întâmpinat şi condus spre sala de conferinţă, fără declaraţii, de gazdele summitului.
Se aşteaptă conferinţă de presă finală pentru a fla forma finală, definitivă, a documentului şi concluziile.