Iohannis: Introducerea de noi impozite şi taxe pentru populaţie nu este luată în discuţie
Introducerea de noi impozite şi taxe pentru populaţie nu este luată în discuţie, iar un nou plan de austeritate ca răspuns criza economică este la exclus, susţine preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Oana Bâlă, 06 Iulie 2022, 16:55
Ministerul Finanţelor propune creşterea impozitelor pentru câştigurile din jocuri de noroc, majorarea accizelor la ţigări, alcool şi băuturi alcoolice, reducerea plafonului până la care se aplică facilităţi fiscale în construcţii, agricultură şi în industria alimentară, renunţarea la impozitul specific în domeniul HoReCa, adică, hoteluri, restaurante, cafenele, şi revenirea la impozitarea pe cifra de afaceri.
Toate aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 august, fiind incluse într-un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat astăzi.
Documentul conţine şi o serie de prevederi ce s-ar aplica de la începutul anului viitor: creşterea impozitului pe dividende, modificarea criteriilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, creşterea cotei de TVA pentru catering şi livrarea de alimente şi băuturi, pentru serviciile de restaurant şi cazare hotelieră, de asemenea, modificarea calculării impozitului pe clădiri.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, care ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare de guvern, a fost şi unul dintre subiectele abordate în cadrul conferinţei de presă susţinută de preşedintele Klaus Iohannis în această seară la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se impune o modernizare a întregului cadrul fiscal şi a precizat că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu miniştrii de resort despre acest lucru.
Şeful statului a subliniat că nu se discută despre niciun impozit şi nicio taxă pentru oamenii de rând, ci despre situaţii care nu au fost reglementate până în momentul de faţă.
Klaus Iohannis:Eu i-am rugat să le analizeze foarte bine, să nu apară o povară suplimentară pentru oamenii de rând, să nu apară o inhibiţie pentru afaceri, ci să apară o corecţie care face lucrurile mai transparente, mai corecte şi care, în definitiv, duc la o mai bună colectare a banilor pentru bugetul de stat, o mai bună colectare însemnând că se reduce evaziunea fiscală, ca să fiu foarte explicit.
În prezent nu există un plan pentru intrarea României într-un procedeu de austeritate, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis şi a explicat că măsurile de acest tip luate în timpul crizei economice din 2009 nu au avut un rezultat bun.
Pe de altă parte a atras atenţia că statul român nu poate aloca toţi banii pentru a compensa scumpirea carburanţilor, în detrimentul investiţiilor, care sunt necesare.
Preşedintele României s-a arătat mulţumit de activitatea guvernului şi a menţionat că membrii cabinetului şi-au făcut treaba bine, s-au implicat şi au rezolvat multe probleme.