Iohannis: Există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă
Preşedintele României a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial.
Articol de Oana Bâlă, 03 Aprilie 2018, 15:54
Pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente şi necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare, a avertizat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.
El i-a convocat, astăzi, pe premier şi ministrul Muncii pentru a discuta, la finalul primului trimestru, efectele legislaţiei privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor şi angajamentelor asumate de coaliţia PSD-ALDE.
La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, premierul Viorica Dăncilă i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis situaţia salarială, oferind asigurări de stabilitate în privinţa resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării şi a majorărilor salariale asumate până în prezent.
La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare şi a făcut referire la grila salarială, care îşi va produce pe deplin efectele din 2022.
Totodată, a fost exprimată poziţia Guvernului de a menţine cadrul salarial instituit prin Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.
Şeful statului a arătat că suprapunerea acestei legi cu modificarea Codului Fiscal a condus diminuări salariale pentru unele categorii de personal, consecinţe negative pe care Executivul nu le-a prevăzut.
El a arătat că, deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor.
Astfel, preşedintele României a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial.
În concluzie, a solicitat Guvernuilui prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fi asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor.