Iohannis cere MAE să înfiinţeze noi secţii de vot în străinătate
Iohannis susține că BEC a creat premisele înfiinţării unor noi secţii în străinătate și cere Guvernului și MAE să găsească soluţii în acest sens.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Noiembrie 2014, 16:20
Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, cere Guvernului și MAE, să găsească urgent o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare în străinătate, astfel încât românii din diasporă care vor să voteze să poată face acest lucru fără probleme.
"BEC a interpretat ieri articolul 54 alineatul unu din Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui României şi a arătat că acest lucru este valabil doar în interiorul ţării. Aici nu se poate schimba numărul secţiilor de votare. Concluzie: în afară, unde nu există liste permanente, toţi votează pe liste suplimentare, s-au creat premisele înfiinţării unor noi secţii. Cer Guvernului, MAE, să se apuce urgent de treabă, să găsească urgent o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare în aşa fel încât acolo unde românii din diasporă vor să îşi exercite dreptul la vot să găsească o posibilitate practică pentru a o face", a spus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai spus că voluntarii ACL vor explica oamenilor ce au de făcut şi că Alianţa va posta pe internet tipul de formular care trebuie completat de românii din străinătate, pentru a putea vota.
Măsuri propuse de MAE pentru fluidizarea votului
Ministerul Afacerilor Externe şi BEC au convenit o serie de măsuri care să simplifice procesul de votare pentru cetăţenii români din străinatate, printre care şi descărcarea de pe internet a declaraţiei pe propria răspundere.
O altă propunere se referă la suplimentarea numărului cabinelor de vot din secţiile deja existente, pentru îmbunătăţirea procesului electoral.
Ministrul de externe Titus Corlăţean mai propune o soluţie.
"Unii membri ai birourilor electorale din străinătate desemnaţi de partide politice fie nu s-au prezentat deloc în dimineaţa votului fie s-au retras chiar pe parcursul zilei votului. MAE este pregătit să pună la dispoziţie diplomaţi care nu fac politică, sunt imparţiali, pentru completarea acestor birouri", a dat asigurări şeful diplomaţiei române.
Titus Corlățean a subliniat că MAE va pune la dispoziție personal suplimentar pentru completarea secțiilor de votare din străinătate, acolo unde au fost dificultăți în asigurarea, în ziua votului, a numărului de membri în birourile secţiilor de votare.
BEC, de acord cu propunerile MAE
Biroul Electoral Central s-a arătat de acord în mare parte cu aceste propuneri, a declarat purtătorul de cuvânt, al instituţiei, Marian Muhuleţ.
"Alegătorii pot utiliza formularul declaraţiei pe propria răspundere afişat pe site-ul BEC şi al MAE, "bec2014.ro" şi "mae.ro". Formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de alegători şi în afara secţiei de votare. Semnarea şi /.../ declaraţiei pe propria răspundere se vor face numai în faţa membrilor biroului electiral al secţiei de votare din străinătate", a precizat Muhuleţ.
Aceste măsuri vin după ce în primul tur al alegerilor de duminică au existat situaţii în care mai mulţi români care trăiesc în alte ţări europene nu şi-au putut exercita dreptul de vot.