Iohannis: Am venit la Timișoara din respect pentru cei care și-au dat viața în 1989
Aflat la Timișoara, președintele ales, Klaus Iohannis, a susținut că îşi onorează promisiunea din campania electorală de a fi alături de timişoreni la împlinirea a 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române.
Articol de Alina Bujancă, 16 Decembrie 2014, 19:55
La Timişoara au avut loc manifestări dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul Revoluţiei Române.
Președintele ales, Klaus Iohannis, a susținut o declarație în faţa cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor de la Universitatea de Vest din oraş, iar apoi s-a adresat timișorenilor, de pe scena Operei Naţionale.
"Este o mare onoare şi bucurie să pot fi aici în seara zilei de 16 decembrie 2014, la 25 de ani după ce revoluţia română a început aici în Timişoara. Am făcut promisiunea de a veni la Timişoara, nu doar pentru semnificaţia politică şi simbolică a momentului, ci din respect, din respect pentru cei care şi-au dat viaţa în 1989 pentru ca noi azi să trăim în democraţie. 25 de ani, atâţia au trecut de când cetăţenii Timişoarei s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Curajul lor a inspirat o întreagă naţiune", a spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis, care la sosirea la Sala Timişoara a depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor, s-a adresat studenţilor şi cadrelor didactice de la Universitatea de Vest, spunând că, prin prezenţa sa aici, pe 16 decembrie, îşi onorează promisiunea din campania electorală de a fi alături de timişoreni la împlinirea a 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române.
Acesta a declarat că avem de recuperat mulţi ani, pentru că la noi dezvoltarea s-a produs la un nivel neperformant şi a subliniat rolul educaţiei.
El a precizat că educația ar trebui să fie o prioritate naţională, fiind reţeta de succes nu doar pentru om ci şi pentru naţiune.
Klaus Iohannis a participat la un moment de reculegere la Catedrala Mitropolitană și asistă apoi la concertul omagial.
În jurul orei 18.00 și-a încheiat şi procesiunea cu lumânări pe traseul Revoluţiei, din Piaţa Maria până la Catedrală, iar seara s-au aprins candelele nemuririi în Piaţa Victoriei.
În oraş, ziua a început cu o vizită la penitenciarul unde au fost ţinuţi sub arest, anchetaţi şi bătuţi, în urmă cu 25 de ani, mai mulţi protestatari de la acea vreme.
După-amiază, a avut loc la Opera Naţională tradiţionala şedinţă festivă a Consiliului Local, unde asociaţiile de revoluţionari au primit distincţii pentru merite deosebite şi-au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor.