Ioana Petrescu:Reducerea CAS-ului va avea efecte pozitive asupra a milioane de angajaţi
Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, apreciază drept "o măsură curajoasă" reducerea CAS-ului.
Articol de Simona Mihăescu, 25 August 2014, 18:57
Petrescu a afirmat, luni, în Plenul Senatului, că această măsură este de , asemenea, "pro business", la fel ca şi introducerea cotei unice, informează Agerpres.
Ministrul Finanţelor a mai spus că potrivit analizelor, efectele reducerii CAS după anul 2000 arată că pe termen mediu apar efecte pozitive:diminuarea persoanelor angajate la negru şi a evaziunii fiscale pe piaţa muncii, investiţii suplimentare cu efect de multiplicare în economie, creşterea ratei de ocupare, îmbunătăţirea competitivităţii externe prin costul unitar la muncă, atragerea de investiţii străine directe.
În opinia acesteia, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale poate duce la o creştere a PIB de 0,1-0,2%, ceea ce poate duce la crearea a 70.000 noi locuri de muncă.
"Analizele MFP arată că sumele suplimentare care rămân la angajatori pot duce la recuperarea la buget a unei sume de 1,2-1,3 miliarde lei din TVA şi prin efect de multiplicare dacă se fac investiţii noi cu 50% din aceste sume, respectiv 1,3 miliarde lei dacă se fac anagjari noi. Mai mult, reducerea evaziunii fiscale, generată de astfel de măsuri, ar aduce 4,75 miliarde lei la buget în cazul unei diminuări de 25%", a arătat Petrescu.
Ea a făcut referire şi la creşterea evaziunii fiscale, amintind că evaziunea a crescut de la 9 miliarde lei cât era în 2008 la 19 miliarde lei, într-un context în care CAS a crescut, ceea ce în opinia ministrului Finanţelor arată că nivelul CAS a trecut de pragul la care agenţii economici acceptă plata acestor contribuţii şi se plasează în defavoarea încasărilor bugetare.
Reprezentantul Executivului a mai susţinut că "dacă nu se face nimic în acest sens, acest deficit se va dublă în termeni nominali până în anul 2020".
"Reducerea CAS este necesară şi binevenită şi avea efecte pozitive asupra a milioane de angajaţi şi a peste 600.000 de firme. Beneficiile cu siguranţă vor veni pe termen mediu şi lung. (...) După cum cu toţii ştim, reducerea cotei de impozitare şi cota unică la impozitul pe venit şi pe profit a fost o măsură benefică. Va asigur că aproape orice investitor cu care mă întâlnesc menţionează cota unică de 16% că fiind unul din motivele principale pentru care a venit în România", a spus Ioana Petrescu.